06 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sistem de avertizare prin telefon pentru gravide şi dializaţi
Sistem de avertizare prin telefon pentru gravide şi dializaţi

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a terminat şi a înaintat Prefecturii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă planul care curprinde atât măsurile, cât şi numărul şi locaţia persoanelor cu risc de a rămâne blocate în zăpezi. Aceste date fac parte acum din anexa planului de luptă împotriva efectelor zăpezilor pe acest an. Reamintim că meteorologii au anunţat că există posibilitatea ca încă din data de 20 noiembrie să apară căderi masive de zăpadă. Cum în judeţul Galaţi anul trecut zăpezile au blocat cel puţin un drum naţional, dar şi alte drumuri judeţene, în acest an autorităţile nu mai vor să se ajungă la gravide sau pacienţii dializaţi cu elicopterele sau cu ambulanţele escortate de pluguri. Principalele categorii de persoane care riscă să rămână blocate în zăpezi sunt gravidele la termen şi persoanele care fac dializă.

„Din acest motiv am realizat o evidenţă a tuturor gravidelor din judeţ. Este vorba de 1583 de femei, iar din acestea 947 sunt în mediul urban şi 656 în cel rural. Numai că în risc de a rămâne blocate în zăpezi se află cele de la ţară, mai exact 636 dintre acestea. Dintre ele, circa 40% sunt în ultimul trimestru de sarcină, deci pot naşte chiar în perioada în care vremea ar putea face probleme. Þinând cont de localităţile unde şi anul trecut căderile de zăpadă au creat probleme, acolo ne orientăm acum să le prevenim. Cele mai multe gravide din mediul rural aflate într-o zonă cu risc sunt la Brăhăşeşti, unde sunt 29, apoi la Corod - 20 sau la Cudalbi - 28. Acestora li se va spune să se mute la rudele lor din oraşe, dacă vor fi avertizări meteo. Mai mult, vrem să creeăm un sistem de avertizare a medicilor de familie care au gravide în lista de pacienţi, astfel încât acestora să le comunicăm telefonic avertizările meteo şi ei să ia legătura cu familiile gravidelor. Şi atunci vom şti care au rude în oraşe şi pot sta la acestea, iar cele care nu au vor fi internate în spitale preventiv”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Persoanele care fac dializă constituie o altă categorie predispusă la risc. „Avem 166 de locuitori ai judeţului Galaţi care fac dializă. 90 sunt din mediul rural şi aceştia se află în risc de a rămâne blocaţi în zăpadă. Aşa că am luat legătura şi cu ambulanţa de stat, şi cu cea privată. Cei care sunt transportaţi de ambulanţa de stat vor fi cazaţi în spitale dacă se strică vremea. Evident că vor fi aduşi cu vreo câteva zile înainte. Cei care fac dializă în sistem privat nu au spaţiu de cazare acolo unde fac dializă şi de aceea, pentru aceştia trebuie asigurate spaţii suplimentare în secţiile de medicală ale spitalelor”, a precizat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite