06 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Seceta, în judeţul Galaţi: Cursuri de apă parţial secate, fântâni uscate
Seceta, în judeţul Galaţi: Cursuri de apă parţial secate, fântâni uscate

Oamenii din judeţul Galaţi care locuiesc în mediul rural se plâng (pe bună dreptate) de seceta accentuată şi de perioadele caniculare prelungite, ba mai mult de atât, unii s-au plâns că au început să sece fântânile, unele săpate la adâncime foarte mare, iar cursurile de apă din judeţ sunt aproape secate.
Cât de gravă este situaţia este greu de apreciat cu adevărat pentru că nici oamenii nu se îngrămădesc să anunţe primăria din localitate atunci când le seacă fântâna din bătătură şi nici autorităţile locale nu se grăbesc să raporteze mai departe. De exemplu, noi am aflat de un caz concret de la un cetăţean din sat Costi care ne-a spus că i-a secat fântâna care avea peste 50 metri adâncime şi că în aceeaşi situaţie se află şi alţi consăteni de-ai lui, dar autorităţile locale nu au raportat nimic către Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad (instituţia care administrează cursurile de apă din judeţul Galaţi).
În acest context, am solicitat Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad informaţii despre cum se "vede" seceta din raportările autorităţilor. Astfel, am aflat că operatorii locali de servicii de apă/canal au luat măsuri de economisire a apei şi de limitare a pierderilor de apă, aplicând unele restricţii locale, prin restricţionarea furnizării apei prin reţelele proprii de distribuţie către consumatori. Localităţile din judeţul Galaţi afectate de secetă, care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi au impuse restricţii orare, sunt: Blânzi, Brătuleşti, Poiana, Vişina, Rediu şi Oancea.
Localităţile afectate de secetă care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, existând doar surse individuale - respectiv fântâni, sunt: Priponeşti (unde din 124 de fântâni 5 sunt secate), Ciorăşti (unde din 175 de fântâni 7 sunt secate), Pupezeni (unde din 11 fântâni 3 sunt secate), Cosiţeni (unde din 38 de fântâni 8 sunt secate) şi Corcioveni (unde din 13 fântâni 2 sunt secate).
Informaţiile prezentate anterior au fost transmise Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, spre centralizare, de către operatorii de apă, iar situaţia fântânilor a fost preluată de la Primării.
Referitor la situaţia hidrografică a cursurilor de apă din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, ni s-a transmis că din cauza situaţiei hidrometeorologice înregistrate în ultimii ani de secetă prelungită, 6 cursuri de apă sunt parţial secate: Corozel (51% aval A. c. Corod sporadice băltiri), Zeletin (52% între izvor şi intrare A. c. Motoşeni), Ghilaveşti (59% între izvor şi confl. r. V. Morii), Berheci (15% între izvor şi loc. Oţeleşti), Chineja (6% loc. Folteşti) şi Horincea (33% aval de loc. Cavadineşti până la confluenţa cu r. Prut).
Aşadar situaţia ori este încă acceptabilă, ori autorităţile locale se feresc să raporteze realitatea din teren.


Articole înrudite