În data de 22 iunie 2023 a avut loc Gala Excelenţei în Educaţie, eveniment care celebrează şi recompensează munca a peste 800 de elevi gălăţeni care au obţinut media anuală 10 sau au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. Pe lângă aceştia, în mod tradiţional, Gloria Education Foundation, organizatorul evenimentului, şi sponsorii DMT Marine, Fundaţia GFG Liberty aleg câteva proiecte care sunt implementate în comunitatea gălăţeană şi care ies în evidenţă prin impactul pe care îl generează, iar aceste proiecte sunt premiate cu distincţia „CEL MAI BUN PROIECT AL ANULUI”. În 2023 a fost vorba de 3 proiecte: ROSOPHIA #21455, un proiect marca Sophia Science, proiectul Şcolii de Film şi Televiziune şi proiectul Colegiului Paul Dimo. Astăzi va prezentăm proiectul ROSOPHIA #21455.
Cine e ROSOPHIA #21455? ROSOPHIA #21455 este o echipă de robotică, o echipă de robotică de liceeni, înfiinţată de parteneriatul dintre Asociaţia Galatzi 2020 şi Centrul Judeţean de Excelenţă Galaţi, care este înrolată şi participa la cea mai mare competiţie din lume First Tech Challenge şi la care în România participă peste 200 de echipe.
Despre Asociaţia Galatzi 2020 şi clubul de robotică Sophia Science înfiinţat de această asociaţie am tot relatat, rezultatele obţinute de echipele clubului fiind cu adevărat remarcabile: campioni mondiali în 2022 la Los Angeles, vice-campioni mondiali de 2 ori în Thailanda în 2018 şi Canada 2020, o medalie de bronz Canada 2020. Despre proiectul ROSOPHIA #21455 am aflat mai multe amănunte de la mentorul echipei, Marinela Buruiană: „Proiectul ROSOPHIA #21455 a fost creat pentru că ne-am dorit în cadrul asociaţiei să implementăm şi un program de robotică educaţională pentru liceeni. Am considerat că după 6 ani în care am oferit programe de educaţie bazate pe STEM (Science, Technology, Engineering and Math), am ajuns la capacitatea instituţională necesară să extindem target-ul nostru de vârstă şi către cei mai mari. A fost o decizie curajoasă spunem noi, pentru că am plecat în vara lui 2022, cam aşa cum am plecat şi în 2017, de la un şurub. La fel în 2022, ca şi în 2017, am «visat» şi am depus toate eforturile să clădim această echipă efectiv de la zero. La nici un an distanţă, ROSOPHIA #21455 aniversează un an de la înfiinţare pe 7 iulie, ne putem laudă deja cu 2 premii obţinute în competiţie: Premiul JUDGES AWARD - etapă naţională şi premiul CONNECT AWARD - LOCUL 3 - etapă regională. Premiul JUDGES AWARD ne este cel mai drag nu numai pentru că e cel de la etapa naţională, dar are şi o semnificaţie aparte. Acesta este acordat echipei care a demonstrat perseverenţă şi tenacitate în rezolvarea problemelor şi recunoaşte efortul susţinut de a depăşi toate obstacolele”.
I-am cunoscut pe cei 6 tineri extraordinari: Duminică Dănuţ Alexandru, Duminică Adrian Cătălin, Pintilie Sebastian Marian, Costache Ştefan, Frumuzache Alexandru Marian şi Bălan Ştefan Eduard şi, deşi sunt foarte modeşti, am aflat şi motivul pentru care au fost premiaţi la această gală.
Au fost apreciate atât rezultatele obţinute de echipă la primul an de participare în FTC, precum şi implicarea lor în comunitate de-a lungul întregului an. Aceşti tineri nu numai că au muncit pe brânci să construiască şi să programeze un robot cu care să se prezinte în competiţie, ci au mers în 8 şcoli, au prezentat ce înseamnă robotică educaţională în faţa a peste 500 de elevi, au participat la 10 evenimente - jocuri demonstrative în câteva oraşe din ţară, au avut activităţi la Noaptea Cercetătorilor şi chiar au organizat ei înşişi un eveniment de jocuri demonstrative la Galaţi, cu alte 6 echipe din alte oraşe.
Ce-i mână în luptă vă veţi întreba? Ne răspunde unul dintre copii: „Păi robotica e un domeniu de viitor, tehnica şi tehnologia sunt parte a vieţii noastre. Roboţii vor ajuta în viitor din ce în ce mai mult să ne îmbunătăţim vieţile, aşa că încercăm să motivăm copiii să descopere ce înseamnă STEM, să-şi dezvolte creativitatea şi căutarea de soluţii inovative pentru diverse probleme”.