12 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, cele mai multe cazuri de TBC din UE
România, cele mai multe cazuri de TBC din UE

„Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă toate cazurile de tuberculoză“. Acesta este sloganul sub care are loc în acest an, pe 24 martie, marcarea Zilei de Luptă Împotriva TBC. „În România tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei până în 2015 şi după. România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual. Pe judeţe, Dolj, Mehedinţi, Olt prezintă cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna şi Sibiu cele mai puţine. Conform Strategiei Naţionale de Sănătate a Ministerului Sănătăţii 2014 – 2020, obiectivele strategice ale Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei sunt: îmbunătăţirea capacităţii de management programatic şi de intervenţie pentru prevenirea tuberculozei şi mai ales a formelor multidrog-rezistente.
Campania urmăreşte scopul Planului Global Stop Tuberculoza şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii”, se arată în comunicatul remis de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi anunţă că pentru a marca această zi au loc întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei; distribuirea de materiale informative specifice temei şi activităţi de informarea populaţiei ţintă cu privire la tuberculoză.
În perioada 21 - 27 martie 2014 se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, în parteneriat cu OAMGMAMR - filiala Galaţi şi Şcoala Postliceală Sanitară „Sfântul Vasile cel Mare” vor desfăşura pe toată perioada săptămânii acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei asupra modului de răspândire a tuberculozei şi metodelor de diagnostic şi tratament. În cadrul acestor acţiuni susţinute de medici, asistenţi medicali şi elevi ai şcolii sanitare se vor distribui materiale informative prin CMI-uri, spitale, farmacii, şcoli, licee şi în întreprinderi. De asemenea, se vor difuza informaţii prin staţiile de radioficare în mediul rural, cât şi în comunităţile defavorizate.
Deschiderea festivă a acestor activităţi a avut loc sâmbătă, 21 martie, în sala de conferinţe de la Hotel Vega, unde Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, în parteneriat cu OAMGMAMR - filiala Galaţi şi Şcoala Postliceală Sanitară „Sfântul Vasile cel Mare” au organizat conferinţa cu tema ,,Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă toate cazurile de tuberculoză“. Invitată în calitate de lector a fost dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog la spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi.
În anul 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză în toată lumea şi dintre acestea 3 milioane nu beneficiază de tratament specific. Conform Raportului Global pentru Tuberculoză din 2014 al OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au decedat din cauza bolii (din care 95% în ţările cu venituri mici şi mijlocii – Asia de Sud-Est şi Regiunea Pacificului de Vest, unde incidenţa a fost de 56% din totalul cazurilor noi la nivel global, şi Africa - o incidenţă de 280 cazuri/100.000 locuitori). Tuberculoza reprezintă a 5-a cauză de deces pentru femeile de vârstă 15-44 ani. Naţiunile Unite au stabilit ca scop principal până în 2015 reducerea incidenţei tuberculozei (Millenium Development Goals).


Articole înrudite