Sistemul Garanţie Returnare (SGR) a devenit obligatoriu în România la sfârşitul anului trecut, consumatorii fiind nevoiţi să plătească o garanţie de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum între 0,1 şi 3 litri şi care sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanţie”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem.
Însă la aparatele de reciclat, oamenii au constatat că există cazuri în care sticlele nu sunt acceptate de aparat, deşi au eticheta SGR intactă. De cele mai multe ori se întâmplă aşa pentru că încă nu ştim foarte bine cum trebuie să pregătim sticlele înainte de reciclare.
Sticlele, recipientele, trebuie golite complet de conţinut, dar nu trebuie spălate. Forma acestora trebuie să fie intactă, identică cu cea de la raft. Altfel, ambalajul va fi respins de aparat. În cazul în care sticla a fost presată, eticheta şi codul de bare vor fi deteriorate, astfel încât posibilitatea introducerii ambalajului respectiv în sistem va fi compromisă.
Un alt aspect ignorat de multe persoane este că, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, astfel încât oficialii RetuRo recomandă strângerea fermă a dopului, dar nu la maxim.
Sticlele care nu vor mai fi acceptate în sistem de luna viitoare!
De la data de 3 iulie 2024, recipientele din plastic de unică folosinţă sau materiale compozite care conţin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul ataşat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic.
Măsura vizează sticlele din plastic cu orice tip de conţinut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri, la băuturi alcoolice.
În judeţul Galaţi, în ultima lună raportată, adică, luna aprilie 2024, s-au strâns 2,1 milioane de sticle din plastic, peste 665.000 de cutii de metal şi peste 437.000 sticle.
Citeşte şi Un magazin din Galaţi oferă mai mulţi bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR