Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a convocat vineri dimineaţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţă extraordinară, pentru a analiza situaţia de la Izvoarele. La şedinţă a participat şi Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care a făcut o prezentare a zonei din punct de vedere seismic, precizând că un rezultat preliminar al investigaţiilor specifice va fi disponibil în circa două săptămâni, după o analiză comparativă a datelor culese din teritoriu. Cercetătorul a subliniat că, în opinia sa, este aproape exclusă existenţa unor caverne, date fiind straturile extrem de bine consolidate ale scoarţei în regiune, iar alunecările de teren sunt puţin probabile întrucât zona este terasată corespunzător.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat împuternicirea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de a întocmi un plan ce va fi pus în aplicare numai dacă situaţia o va impune, pentru evacuarea populaţiei afectate. La Izvoarele sunt 362 de gospodării cu 1.000 de locuitori, circa 300 dintre aceştia aflându-se în zona în care s-au manifestat aceste fenomene cel mai pregnant. Spaţiile identificate sunt la Slobozia Conachi, Pechea şi Schela.
Prefectul judeţului Galaţi, a subliniat că, având în vedere situaţia din teren şi opiniile specialiştilor, în acest moment populaţia nu se află în pericol şi nu se impune evacuarea. Totuşi, ca măsură preventivă, prefectul a dispus şi activarea unei grupe operative a I.S.U., formată din 15 lucrători (din care patru ofiţeri), care se va afla permanent la Slobozia Conachi.
Începând de vineri, la Izvoarele au fost detaşaţi doi cercetători de la I.N.F.P., precum şi specialişti de Institutul Geologic al României care vor investiga eventualitatea producerii unor alunecări de teren şi vor face analize suplimentare cu privire la calitatea apei, date care ar putea oferi indicii în plus vizavi de aceste manifestări seismice. De asemenea, urma a fi instalată o a patra staţie seismică şi mai multe staţii GPS.
După analizele din cursul zilei de joi, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi dau asigurări că apa de la Izvoarele este potabilă, cu excepţia câtorva puţuri unde se impune clorinarea.
Între timp, oamenii se roagă în biserică
Credincioşii din Izvoarele au venit vineri de dimineaţă la biserică în număr mai mare ca de obicei. Până şi copiii au fost învoiţi de la şcoală.
„Ne-am rugat Sfântului Dimitrie, cel care ne ocroteşte de cutremure. Este o încercare, dar nu o pedeapsă. Dumnezeu are grijă de toţi”, a spus preotul paroh din Izvoarele, George Casian.