22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Într-un oraş unde ultimul cutremur din Vrancea s-a făcut bine simnţit, oraş care este şi pe lista celor periculoase în caz de seism, pregătirea în caz de dezastre e importantă. Aşa au gândit, probabil, şi cei care au organizat ieri, când s-a marcat Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale, o acţiune de simulare a unui seism.
Totul a început când soneria Şcolii 26 din Galaţi a început să sune lung, de dimnineaţă, chiar dacă nu era pauză, şi apoi s-au auzit strigăte „Cutremu! Cutremur! Treceţi sub bănci!”. În toate clasele elevii s-au adăpostit pe unde au putut, iar după ce seismul a încetat, elevii au fost evacuaţi în curtea şcolii. În clase au rămas doar victimele peste care căzuseră pereţi sau alte lucruri. Un voluntar a sunat la 112 şi paramedicii SMURD au intervenit. E fost, evident, simularea unei alarme de cutremur, acţiune organizată de ONG-ul „Tinerii şi Viitorul”, Şcoala nr. 26 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
„Noi pregăteam această acţiune deoarece cred că mai ales în actualele condiţii este foarte important ca elevii să fie pregătiţi pentru astfel de calamităţi. Ei vor duce mesajul învăţat aici acasă, părinţilor lor, astfel încât practic informăm şi părinţii”, a precizat Ştefania Cojocaru de la „Tinerii şi Viitorul”. Un astfel de antrenament pentru cutremure era mai mult decât necesar, mai ales acum. 
„Noi pregătim copiii pentru astfel de situaţii. Şi pentru cutremure, dar şi pentru incendii, acestea din urmă apărând de fapt frecvent în urma unui cutremur mare. Acum s-au descurcat bine şi sperăm ca elevii la rândul lor să le transmită şi părinţilor ce au învăţat acum”, a spus mr. Anca Popa de la ISU Galaţi.
Cadrele didactice ale Şcolii nr. 26, dar şi Ştefania Cojocaru, preşedina ONG-ului „Tinerii şi Viitorul”, care a iniţiat acţiunea, cred că mai ales acum astfel de acţiuni, care pregătesc elevii pentru ce e mai rău, sunt binevenite şi nu au de gând să se oprească aici. Şi dovadă că e bine să educi elevii stă chiar în mărturia uneia dintre elevele voluntare.
„Eram în pat când a fost ultimul cutremur şi imediat am fugit sub tocul uşii. La câte simulări am fost şi în anii trecuţi am experienţă şi cred că m-aş descurca bine în caz real. Mai ales că eu am fost învăţată cum să acord şi primul ajutor. Eu le-am transmis părinţilor ce să facă în caz de cutremur şi nu ei mie”, a spus Andreea Baltag, elevă şi voluntar.


Articole înrudite