08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Penurie de navalişti şi personal HoReCa; angajatorii sunt gata să facă orice (Bursa locurilor de muncă 2023)
Penurie de navalişti şi personal HoReCa; angajatorii sunt gata să facă orice (Bursa locurilor de muncă 2023)

Galaţiul, tradiţional un oraş cu tradiţie în construcţii navale, nu poate să acopere acum nici forţa de muncă necesară local în acest domeniu. Se întâmplă la fel şi în celelalte şantiere similare din ţară. La "Bursa locurilor de muncă 2023", care s-a ţinut în holul Universităţii gălăţene "Dunărea de Jos", printre cele mai multe multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatorii prezenţi au fost cele din domeniul naval, dar şi HoReCa.
Angajatorii sunt gata să facă orice. Să angajeze oameni necalificaţi şi, în anumite cazuri, chiar să ofere celor din alte judeţe cazare şi masă. "Căutăm sudori, lăcătuşi, macaragii, electricieni. Avem nave la reparaţii, avem nave în construcţii şi nu avem forţă de muncă. Încercăm peste tot în ţară, poate mai găsim oameni. Calificăm şi la locul de muncă, le oferim cazare şi cantină în incintă. Şi totuşi e penurie. Ce să zicem... toată lumea pleacă, «în afară» salariile fiind mult mai mari decât ce se oferă în România", a spus Mihaela Mircea, reprezentant recrutare Şantierul Naval Constanţa.
Nici şantierele de profil din Galaţi şi Mangalia nu o duc mai bine. "Şantierul Naval Galaţi caută muncitori în domeniul naval, lăcătuşi, tubulatori şi sudori, dar avem posturi nu doar pentru Galaţi, ci şi pentru Şantierul Naval din Mangalia. Totuşi, găsim greu angajaţi. Evident că mulţi pleacă «în afară», unde şi nivelul de trai este diferit. România nu este încă o ţară a oportunităţilor", a explicat Raluca Golăeş, reprezentant Şantierul Naval Galaţi.
Şi în HoReCa este la fel de greu de găsit personal. "Este destul de greu, trăim nişte vremuri destul de grele în HoReCa. Job-urile sunt deschise permanent, procesul de recrutare este continuu, pentru posturile noastre disponibile primim inclusiv entry level, necalificaţi. Salariile au început să crească, dar încă găsim greu personal. În majoritatea cazurilor, persoanele care sunt apte de muncă se orienteaza spre alte destinaţii, în străinătate. Personal calificat în general nu prea există, personalul calificat de pe băncile şcolilor foarte greu rămâne în domeniu", a precizat Raluca Mihai, manager de dezvoltare hoteluri, HoReCa.
A bătut vântul şi ca număr printre angajatori, fiind înregistraţi în Galaţi şi Tecuci doar 45, cu circa 30 la sută mai puţin decât de obicei. 1.224 de locuri de muncă au fost oferite de angajatori, din care 1.126 fără studii superioare.


Articole înrudite