20 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Motivul pentru care primim facturi cu minus la energie electrică
Motivul pentru care primim facturi cu minus la energie electrică

Facturile la energie electrică au devenit un motiv amplu de discuţie, indiferent de furnizor. Ba vin cu plus, ba cu minus, ba vin foarte târziu. Companiile nu se obosesc să explice oamenilor şi, în condiţiile în care oricum facturile la energie sunt greu de descifrat de majoritatea clienţilor, facturile cu minus ridică şi mai multe semne de întrebare.
Explicaţia pentru facturile cu minus nu este deloc complicată pentru că este vorba despre o reglementare de anul trecut, care a fost de altfel şi anunţată la acea vreme. Este vorba despre un ordin al ANRE, din octombrie 2024, prin care în facturile la energie electrică a fost introdusă o aşa-numită contribuţie CfD – contribuţia pentru Contractele pentru Diferenţă, o taxă cu o valoare foarte mică, prin care toţi clienţii contribuie la costurile organizatorice ale acestei scheme, prin care statul încurajează instalarea de noi capacităţi de producţie. Această taxă, în facturile clienţilor are o valoare de 0,0128 bani/kWh, deci aproape nimic pentru un consumator casnic.
În decembrie însă, a fost aprobată o nouă lege, prin care s-a dispus ca această contribuţie CfD să fie introdusă în facturi abia din aprilie 2025, iar furnizorii, care deja emiseseră facturile cu această taxă pe baza vechii reglementări, trebuie să le storneze şi să emită altele noi, fără ea.
Aşadar, clienţii primesc acum mai întâi facturi cu minus (stornate) pentru consumul aferent perioadei octombrie-decembrie 2024. Apoi, clienţii primesc o singură factură, recalculată pentru acea perioadă, în condiţiile noi legi, fără această contribuţie CfD.


Articole înrudite