22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
50 de cadre medicale din unităţile sanitare gălăţene au participat sâmbătă la Bucureşti la protestul organizat de Federaţia Sanitas şi Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate. La marş s-a spus că au fost 5.000 de oameni deşi cei care au participat şi au propria statistică spun că de fapt au mărşălşuit pe străzile capitalei cel puţin 1.000 de oameni în plus. Medici şi asistenţi dar şi farmacişti, medici dentişti şi psihologi au protestat astfel faţă de lipsa efectivă a unui dialog real între ei şi Ministerul Sănătăţii. Oamenii cer nu numai alocarea a 6% din PIB pentru sănătate dar şi luarea unor măsuri care să ducă la creşterea salariilor, la recunoaşterea anumitor calificări ale personalului din sistem şi renunţarea la unele intenţii bizare, cum ar fi transformarea spitalelor în ONG-uri sau SRL-uri. De fapt sunt tot cererile pe care de mult timp reprezentanţii Sanitas şi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate le-au negociat cu ministerul Sănătăţii. Negocierile nu au adus însă decât vagi promisiuni şi eventul o majorare a salariilor medicilor rezidenţi. De fapt vineri, cu o zi înaintea marelui protest din Bucureşti, tot în capitală, ministrul Eugen Nicolăescu a participat la Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România. Tot la acest consiliu a participat şi dr. Mihai Polinschi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.
„Evident că s-au purtat discuţii referitoare şi la solicitările cadrelor medicale şi ale medicilor. Din păcate, am primit doar promisiuni, aşa că vineri s-a decis să mergem mai departe cu protestul şi aşa s-a şi întâmplat sâmbătă. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, toţi colegii din cadrul Colegiului Mediciulor din România au spus că se poate ajunge până la a-şi de pune medicii demisiile în masă”, a precizat dr. Mihai Polinschi.
 
Ministrul Sănătăţii nu a schimbat o vorbă cu protestatarii
Sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a făcut ca în cazul altor proteste, când măcar primea o delegaţie a protestatarilor. De data asta, fiind probabil sâmbătă, ministrul a avut altceva de făcut, aşa că miile de oameni din Sănătate şi-au făcut cunoscute doleanţele presei dar şi bucureştenilor.
„De data asta chiar ne-a impresionat faptul că peste tot pe unde am mărşăluit prin Bucureşti oamenii se opreau, se uitau la noi, citeau doleanţele şi ne încurajau. La un moment dat chiar un preot a ieşit în pragul bisericii şi ne-a aplaudat. În alte zone oamenii stânşi în balcoane au făcut acelaşi lucru. Cred că este un semn clar că populaţia şi-a dat seama că nu noi, cei din sistem, suntem inamicul, şi că prin manifestările noastre luptăm şi pentru pacienţii noştri”, a precizat Carmen Vrabie, lider Sanitas la Spitalul de Urgenţă Galaţi, participant la protest.
Federaţia Sanitas va avea luni Consiliul Naţional şi aici se va decide care este următoarea mişcare în dialogul, deocamdată încă „al surzilor” dintre ei şi Ministerul Sănătăţii.


Articole înrudite