24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Luna muzeelor gălăţene începe în septembrie
Luna muzeelor gălăţene începe în septembrie
Toamna se numără evenimentele culturale. Din septembrie se dă startul unui tur turistic de amploare în care sunt incluse vizite la obiectivele muzeale din judeţul Galaţi. Deşi este numit „Luna Muzeelor Gălăţene”, organizatorii ne asigură că durata este mai mare, evenimentele având loc până spre sfârşitul lunii noiembrie. Scopul acestui proiect este creşterea numărului de vizitatori în obiectivele turistice şi culturale din judeţul nostru. „Muzeele gălăţene au un potenţial mare, un potenţial care poate fi pus în valoare. Vom găsi soluţii să creştem constant numărul de turişti”, spune directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Emil Strungă.
„Luna Muzeelor Gălăţene” face parte din Proiectul european „Circuitul Turistic Muzeal în Judeţul Galaţi”, cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 900.000 de lei. Obiectivul proiectului este dezvoltarea turismului în judeţul Galaţi prin promovarea la nivel naţional a potenţialului cultural şi antropic. Pentru promovarea proiectului Luna Muzeelor se va organiza „o serie de activităţi de informare şi promovare a muzeelor cu amplasarea standurilor expoziţionale în diferite locaţii din Galaţi cum ar fi Faleza Dunării, sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii, la Casa Cuza”, informează managerul de proiect Laura Angheluţă.
Evenimente la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
Primul pe listă este Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde turiştii pot vizita diferite expoziţii, pe secţii. La secţia Muzeu vizitatorii pot vedea „Mamifere preistorice din Podişul Moldovei”, expoziţie deschisă până pe 17 noiembrie. La acvariu sunt puse la dispoziţia vizitatorilor expoziţiile temporare „Forme, lumini şi culori subacvatice” şi „Perioade şi zone de prohibiţie a pescuitului în anul 2013. Rolul legislaţiei de pescuit în conservarea biodiversităţii”. Tot aici se desfăşoară şi proiectele educaţionale „Sturionii în pericol” şi „Să creştem zebre africane”.
La Planetarium va avea loc proiectul educaţional  „Ziua Astronomiei”, pe 13 octombrie. Aici mai au loc şi proiectele „Să cunoaştem Soarele” şi „Astroclubul Călin Popovici”.
Ca în fiecare an, se va organiza şi expoziţia de toamnă „Regina toamnei, crizantema” în perioada 18-20 octombrie, iar între 8-10 noiembrie va avea loc expoziţia „Fructe şi seminţe, roadele pământului”.
Instituţia are în plan pentru viitorul apropiat obţinerea finanţării pentru terminarea lucrărilor la complexul de sere, „când va fi gata complexul vom fi mulţumiţi şi satisfăcuţi pentru următorii 20 de ani, cel puţin”, spune directorul adjunct al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban.
În proiect sunt incluse cu evenimente proprii şi Muzeul Satului, Muzeul de Artă Vizuală şi Muzeul de Istorie, dar şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos” care găzduieşte activităţi cultural-educaţionale de teatru, dans, carte şi muzică.
Expoziţii vor fi organizate şi în judeţ, la Casa Memorială „Costache Negri” din comuna Costache Negri, Casa „Hortensia Papadat Bengescu” în comuna Iveşti şi Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” din comuna Suhurlui.


Articole înrudite