Faleza Dunării se va transforma miercuri seară, de la ora 20.30, într-o rampă de lansare... în lume a... zece cuvinte franţuzeşti: dracher – ploaie de vară, chafouin – mincinos, champagné – persoană puternică şi informată, dépanneur – magazin mixt non-stop, ristretto - cafea tare, fada – neîndemânatic, lumerotte – veioză mică, poudrerie – zăpadă fină, tap-tap – microbuz colorat, vigousse – viguros. Cele zece cuvinte vor fi scrise pe tot atâtea lampioane care vor fi eliberate în aer de zece elevi: nouă de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri şi unul de la Colegiul Naţional Costache Negri. Cei zece elevi au realizat un scurt metraj intitulat “Florilege”, producţie cu care au participat la competiţia internaţională “Caravane des dis mots”, organizată de asociaţia cu acelaşi nume din Lyon. În urma jurizării celor 200 de producţii ale tot atâtor echipe din 27 de ţări, filmul elevilor gălăţeni a fost selectat printre cele 51 de proiecte câştigătoare. Astfel, în premieră, Galaţiul este unic reprezentant al României în cadrul competiţiei internaţionale “Caravane des dis mots”. O performanţă pentru Galaţi, care a dus România în grupul câştigătorilor, realizare de care ţara noastră nu s-a mai bucurat decât o singură dată, în 2006, când a fost selectată prin implicarea unei echipe de elevi din Bucureşti.
Georgeta Pradă, profesoară de limba franceză de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, este cea care i-a îndrumat pe elevi să participe la acest proiect, explicând în ce constă acesta: “Totul constă în folosirea a zece cuvinte franţuzeşti în diverse creaţii artistice – eseuri, piese de teatru, film etc. -, în eliberarea acestor zece cuvinte în lume pentru ca, în final, limba franceză să nu mai devină un scop în sine ci o unealtă pentru creaţii artistice, pentru artă”.
“Într-o zi a venit doamna profesoară şi ne-a spus să scriem pe tablă aceste zece cuvinte... nici nu ştiam ce înseamnă, nu ştiam bine cum se pronunţă... Şi ne-a spus că trebuie să facem un film, o piesă de teatru sau o compunere cu ele, dar repede! Am lucrat contra cronometru şi până la urmă ne-a reuşit”, a spus Raluca Penu, şefa de proiect. Aceasta a lucrat la proiect alături de colegii ei de la CNVA – Bianca Miron, Ovidiu Negru, Rareş Oprea, Luca Prada, Diana Răcuciu, Mihaela Râmbu, Valentina Simion şi Oana Socol, dar şi cu Dragoş Ioniţă, de la Colegiul Naţional Costache Negri. Ei au fost sprijiniţi de o echipă de actori talentaţi ai Teatrului Dramatic gălăţean, însă elevii sunt cei care au conceput textul, regia, coloana sonoră şi imaginile pentru filmul “Florilege”.
Însă proiectul nu se opreşte la realizarea filmului şi faptul că acesta a fost selectat în grupul câştigătorilor. De fapt, filmul reprezintă doar primul pas în drumul elevilor... către Madagascar. “Da, elevii gălăţeni merg în Madagascar”, a întărit şi actorul Florin Toma, cel care a sprijinit acest proiect. “Pe parcursul acestui an vom organiza o serie de activităţi, din care prima va avea loc miercuri, 16 martie, de la ora 20.30, când, pe Faleza Dunării, vom da drumul la lampioane care vor avea scrise pe ele cele zece cuvinte, acţiunea numindu-se Zborul Cuvintelor. Vor urma o deplasare la Tg. Jiu, în aprilie, pentru că anul 2016 este Anul Brâncuşi, apoi, pe 14 mai, la ora 11.30, în Grădina Publică va avea loc Raliul Cuvintelor, în luna iunie este programat un atelier intitulat «Anatomia vorbirii şi tăcerea cuvintelor», în iulie vom face o deplasare la Gura Portiţei intitulată «Când cuvintele intră la apă», în august ne vom ocupa de realizarea unui nou film de scurt metraj Cinématique, iar în septembrie elevii vor fi invitaţi să participe la un atelier de dans «Lumea ca un dans de cuvinte», pentru ca în noiembrie, dacă reuşim să strângem fonduri pentru costul drumului dus-întors (cheltuieli estimate la circa 15.000 de euro), să mergem în Madagascar, unde ne vom întâlni cu reprezentanţi ai celorlalte echipe selectate. Ceea ce este importat la aceste ateliere de lucru este faptul că elevii îşi pot lărgi orizontul, prin noi cunoştinţe de dans, dicţie, muzică, teatru, pentru că scopul final acesta este – îmbogăţirea personală a fiecăruia din cei implicaţi în proiect”.