Încheierea oficială a spectacolului de interpretare a obiceiurilor de vară pentru invocarea ploii „La Dunăre de Sânziene” a avut loc miercuri, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, fiind marcată cu lansarea unei broşuri care cuprinde descrierea obiceiurilor, mărturii, precum şi un DVD cu detalii din timpul cercetărilor. Acţiunea a început în data de 15 martie anul acesta şi a avut drept obiective identificarea, punerea în valoare şi evidenţierea obiceiurilor ritualice tradiţionale ale perioadei de primăvară – vară. Astfel, sunt prezentate „Paparuda”, „Caloianul” sau „Drăgaica”, obiceiuri de chemare sau de oprire a ploii, diferite de la zonă la zonă.
La Galaţi, obiceiurile există în joc sau în amintiri
Echipa de proiect a realizat studii şi cercetări în mai multe localităţi gălăţene precum Tuluceşti, Cuza-Vodă, Piscu, Vânători, Braniştea, Cosmeşti şi Lieşti, dar şi în cele din raionul Cahul (Republica Moldova) şi raionul Reni (Ucraina).
„Obiectivul a fost, în special, cercetarea pentru descoperirea acestor obiceiuri, iar în locurile în care le-am găsit, am încercat să vedem dacă există similitudini sau interferenţe în zonele de confluenţă. După cum am constatat, în Ucraina şi Republica Moldova aceste obiceiuri se practică cu un simţ al responsabilităţii, spre deosebire de judeţul Galaţi, unde acestea sunt desfăşurate prin joc sau mai există doar în amintirile bătrânilor”, a explicat Laura Panaitescu, iniţiator al proiectului.