17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Județul Galați: Controale privind salubrizarea cursurilor de apă
Județul Galați: Controale privind salubrizarea cursurilor de apă

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a realizat controale privind modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi intreţinute şanţurile şi rigolele în localităţile din judeţul Galaţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
Acţiunea s-a derulat în perioada 15 aprilie – 31 mai 2022, timp în care au fost verificate sectoare a 47 cursuri de apă şi 7 torenţi – afluenţi ai râurilor Siret, Bârlad şi Prut, cât şi fluviul Dunărea, ce tranzitează 32 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Galaţi, astfel: 2 municipii: Galaţi şi Tecuci, 1 oraş: Târgu Bujor şi 29 comune (comuna Smârdan, comuna Schela, comuna Pechea, comuna Slobozia Conachi, comuna Valea Mărului, comuna Cudalbi, comuna Cuca, comuna Tuluceşti, comuna Barcea, comuna Buciumeni, comuna Nicoreşti, comuna Brăhăşeşti, comuna Ţepu, comuna Şendreni, comuna Piscu, comuna Bălăşeşti, comuna Matca, comuna Corod, comuna Cuza Voda, comuna Drăguşeni, comuna Vânători, comuna Frumuşiţa, comuna Măstăcani, comuna Fârţăneşti, comuna Bălăbăneşti, comuna Suceveni, comuna Ghidigeni, comuna Poiana, comuna Umbrăreşti).
Astfel, au fost identificate depozite de deşeuri amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile şi pe zonele de protecţie ale acestora, în cantităţi mai mari, în comunele Vânători şi Frumuşiţa, iar în cantităţi mai mici la Cuca, Nicoreşti şi Buciumeni.
De asemenea, au fost identificate depozite mai însemnate cantitativ de material lemnos pe malurile cursului de apă Tecucel din comuna Buciumeni şi pe cursul de apă Valea Rea în comuna Nicoreşti.
Secţiunile de scurgere a apelor mari, în zona podurilor şi podeţelor din localităţi, sunt asigurate, pe raza judeţului Galaţi, în mai multe localităţi, fiind în derulare lucrări de refacere şi redimensionare a mai multor poduri şi podeţe, în majoritatea lor realizate pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi.
Capacitatea de transport şi viteza de scurgere a debitelor de viitură este diminuată datorită prezenţei de vegetaţie lemnoasă şi acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă in majoritatea comunelor verificate.
În privinţa modului în care au fost realizate sau întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, s-a constatat că în municipiul Galaţi (cartier Fileşti) şi comuna Cuca, rigolele şi şanţurile stradale prezintă un grad ridicat de colmatare, starea de salubrizare a acestora fiind necorespunzătoare.
Ca urmare, au fost aplicate sancţiuni pentru U.A.T. comuna Vânători care a încălcat prevederile Legii Apelor în sensul în care nu a fost asigurată curăţarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora pe raza localităţilor, precum şi neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, pentru care a fost sancţionată cu Avertisment.
„Menţionăm ca la data controlului, pe raza comunei Vânători au fost constatate depozitări însemnate de ambalaje tip PET pe malurile cursurilor de apă Valea lui Manolache, Valea Negurii şi Calica”, se arată într-un raport al SGA Galaţi.
Avertisment a primit şi comuna Frumuşiţa care, la fel, nu a asigurat curăţarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora pe raza localităţii, precum şi neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă. În comunei Frumuşiţa au fost constatate depozitări însemnate de ambalaje tip PET şi gunoi de grajd pe malurile cursurilor de apă Frumuşiţa şi Ijdileni.


Articole înrudite