22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Interviu cu decanul Facultăţii de Drept de la UDJG despre cel mai nou domeniu de doctorat
Interviu cu decanul Facultăţii de Drept de la UDJG despre cel mai nou domeniu de doctorat

Conf. Univ. Dr. George Schin, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, interviu despre cel mai nou domeniu de doctorat de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi:

1. Ce aduce în plus ca beneficii învăţământului de specialitate gălăţean acreditarea domeniului de doctorat „Drept”, în cadrul Şcolii Doctorale „Ştiinţe socio-umane”, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi?
Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative este o facultate tânără, fiind înfiinţată oficial în anul 2005, atunci când numărul studenţilor la cele 2 specializări ale noastre, drept şi administraţie publică, a devenit suficient de mare pentru a ne câştiga „independenţa”. De atunci încoace am continuat să ne dezvoltăm, să formăm specialişti în cele două domenii. Mulţi dintre aceşti specialişti astăzi desfăşoară activităţi profesionale de care suntem mândri. Şcoala Doctorală în domeniul Drept care îşi va deschide porţile în această toamnă reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai mare succes de până acum. În primul rând pentru că întregeşte ciclul de învăţământ în domeniul dreptului completând programele noastre clasice de licenţă şi master cu posibilitatea de a urma studii doctorale chiar la Galaţi. În ţară, nu sunt multe facultăţi de drept care se pot mândri cu şcoală doctorală şi iată că noi, după multă muncă, am reuşit să demonstrăm că putem să organizăm o activitate ştiinţifică de o asemenea amploare. Ce ne aduce în plus? Este recunoaşterea calităţii şcolii noastre de drept, ne aduce mai mulţi studenţi competitivi şi cred, creşte şi prestigiul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

2. De când se fac eforturi ca acest domeniu de doctorat sa fie acreditat la Galaţi?
Să ştiţi că nu chiar de mult timp. Înfiinţarea Şcolii doctorale în domeniul drept este unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus, în planul de management, în anul 2020 atunci când am devenit Decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative şi îi mulţumesc lui Dumnezeu şi colegilor mei care au lucrat la dosarul de înfiinţare al Şcolii pentru faptul că am reuşit.

3. A fost un proces dificil de parcurs până la acest rezultat? Care au fost criteriile a căror îndeplinire a făcut posibilă  obţinerea acestei acreditări?
A fost dificil desigur, dar noi am urmat pas cu pas cerinţele legale, am întocmit un dosar, am transmis solicitarea către ARACIS, s-a verificat de către comisiile abilitate îndeplinirea condiţiilor şi, deoarece totul era în regulă, cererea a fost aprobată.

4. Cui i se adresează noul  domeniu de doctorat acreditat? Noua specializare are ca avantaj şi „creşterea” unor viitoare cadre didactice pentru Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative?
Domeniul de doctorat proaspăt înfiinţat se adresează în mod evident juriştilor, absolvenţilor de studii juridice şi, în primul rând studenţilor noştri care finalizează acum sau, au absolvit recent studii de licenţă şi masterat în domeniu.

5. Ce condiţii trebuie să îndeplinească viitorii candidaţi care vor fi interesaţi de acest domeniu de doctorat? Când încep înscrierile?
Condiţiile sunt cele prevăzute de lege: să fie absolvenţi de licenţă şi masterat în domeniul dreptului, să cunoască o limbă străină etc. Va fi un concurs foarte serios de admitere, iar prima sesiune de admitere va fi în luna iulie 2023.

6. Ce le oferiţi doctoranzilor care se vor înscrie şi vor promova concursul de admitere?
În primul rând trebuie să ştie ce le solicităm, nu-i aşa? Le solicităm maximum de seriozitate, disponibilitate pentru cercetarea ştiinţifică de înaltă calitate. Le oferim posibilitatea să realizeze această cercetare sub coordonarea unor specialişti de valoare şi cu multă experienţă. Nu ştim încă câte locuri ne vor fi repartizate, dar vor fi şi locuri la buget şi la taxă. De asemenea, cercetarea doctorală se va concretiza prin participarea la conferinţe ştiinţifice şi aici amintesc în primul rând conferinţa Şcolii Doctorale a Universităţii noastre care este deja devenită tradiţie şi care, începând de anul viitor, va avea secţiuni speciale şi pe domeniul drept. Apoi Conferinţa Facultăţii noastre - Exploration, Education and Progress in the Third Millenium - EEP Conference, care tocmai a avut cea de-a 15-a ediţie. Avem revistele Facultăţii: The Annals of „Dunarea de Jos” University of Galati. Legal Sciences. Fascicle XXVI (ALS)ALS, care este în 3 baze de date recunoscute pe domeniul ştiinţelor juridice şi revista Public Administration and Regional Studies - PARS, la fel indexată în baze de date internaţionale. Apoi vor avea posibilitatea de a accesa mobilităţi Erasmus şi multe altele pe care le vor afla pe parcurs.

7. Ce vă doriţi pentru viitor? Ce planuri aveţi?
Avem multe planuri, nu le voi dezvălui acum pe toate. În primul rând ne vom ocupa ca această Şcoală doctorală să menţină ştacheta foarte sus, să obţinem rezultate foarte bune cu viitorii noştri doctoranzi. În ceea ce priveşte Facultatea, îmi doresc să rămânem vizibili în Universitate şi comunitate, vom continua colaborăm cu instituţiile cu care am încheiat acorduri şi cu reprezentanţii pieţei muncii, vom organiza noi şi interesante evenimente, vom încheia  noi acorduri de colaborare, noi programe de studii. Pe scurt, ne dorim să ne dezvoltăm şi să evoluăm din ce în ce mai mult!

8. Ne puteţi da şi un exemplu de eveniment viitor?
Da, desigur. Chiar acum mă ocup de organizarea celei de a doua ediţii a Şcolii de vară Integritate şi transparenţă în administratia publică. Stop corupţia! care va avea loc la începutul lunii iulie. Ediţia de anul trecut a fost de mare succes. Studenţii au apreciat-o şi, de asemenea, a fost foarte interesantă şi pentru invitaţii noştri, care au avut ocazia să discute cu studenţii, să le explice despre aspectele practice ale integrităţii în funcţia publică şi despre prevenirea şi combaterea corupţiei.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite