22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grevă generală la Serviciul de Probaţiune Galaţi
Grevă generală la Serviciul de Probaţiune Galaţi

Consilierii din cadrul serviciilor de probaţiune din ţară au intrat, miercuri, 03 mai 2023, în grevă generală, inclusiv la Galați. Principalele revendicări sunt de natură salarială. Consilierii de probaţiune îi cer ministrului Justiţiei să-i trateze cu respect, prin adoptarea unor măsuri concrete care să repare erorile produse anterior şi accentuate prin Legea cadru de salarizare nr.153/2017 în ceea ce priveşte drepturile salariale ale personalului de probaţiune.
Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că magistraţii au cerut salarii mărite invocând modul de calcul al veniturilor pentru angajaţii serviciilor de probaţiune. „Consilierii de probaţiune aduc în atenţia publică faptul că drepturile acordate recent: magistraţilor, asistenţilor judiciari, grefierilor, IT-iştilor, celorlalte categorii de personal din cadrul Ministerului Justiţiei de sub umbrela instanţelor s-au născut prin invocarea drepturilor salariale cu personalul de probaţiune. Aceştia din urmă nu au fost niciodată plătiţi conform VRS 605, 225 lei! Creşterea de 25% a veniturilor consilierilor de probaţiune decisă de doamna ministru Raluca Prună în 2016, prin OUG. 20/2016, a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probaţiune, la momentul respectiv. Beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată. Normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr.153/2017. Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menţionat că salariile magistraţilor au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probaţiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu le-a fost aplicat şi în plată consilierilor de probaţiune”, spune Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical şi afiliat la Federaţia Publisind.
Consilierii de probaţiune, aproximativ 680 la nivel naţional, spun că au în supraveghere peste o sută de mii de persoane. Cei supravegheaţi sunt pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum: omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracţionale organizate, criminalitate transfrontalieră. Consilierii contribuie în mod direct la siguranţa societăţii şi generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomeraţiei din penitenciare. Astfel, se reduc costurile pe care fiecare român le suportă pentru deţinuţi.
Pe perioada grevei generale, se vor asigura serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare. „Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situaţii în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricţionate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunţat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiţionată a deţinuţilor, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deţinut şi doar la solicitarea instanţei de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deţinutul propus spre liberare”, adaugă consilierii serviciilor de probaţiune.
Zilele trecute, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii Parchetului General precum şi angajaţii Consiliului Superior al Magistraturii au decis majorarea propriilor salarii cu 25%. Majorările se vor face retroactiv, veniturile urmând a fi recalculate pe ultimii cinci ani, adică din 1 ianuarie 2018 încoace. La acestea se vor adăuga rata inflaţiei şi dobânda legală penalizatoare. S-a ajuns aici după ce, în februarie 2020, 65 de judecători şi magistraţi asistenţi au dat în judecată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au solicitat recalcularea salariilor, în sensul majorării acestora cu 25%, invocând faptul că fac parte din familia ocupaţională „Justiţie”, la fel ca şi consilierii de probaţiune. (sursa: gds.ro)


Articole înrudite