23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GALERIE FOTO: “Prin culorile mele vreau să ofer fericire oamenilor!” Expoziţie de pictură Neluş Oană
GALERIE FOTO: “Prin culorile mele vreau să ofer fericire oamenilor!” Expoziţie de pictură Neluş Oană

Privindu-i scrisul, nu este nevoie să fii un mare grafolog ca să înţelegi ce fel de om este Neluş Oană. În momentul când dădea autografele la albumul său, o fericită întâlnire cu fanii săi, colegii şi mulţi prieteni, mâna artistului articula literele în direcţie oblică de la stânga jos spre dreapta sus, ca decolarea unui avion cu reacţie, scris apăsat, cu bucle ample şi cuvinte ce acopereau aproape total prima pagină (foaia de gardă), demonstrând generozitate, deschidere, prietenie şi sinceritate. 
Acest artist este autorul unei expoziţii eveniment care a fost vernisată în 29 iulie 2024 la Galeria N. Mantu, o întâlnire cu semnificaţii multiple pentru istoria culturală contemporană a Galaţiului, aducând înapoi pe unul din cei mai talentaţi pictori din diasporă, care revine după o lungă perioada de activitate în Australia şi alte locuri îndepărtate din lume. 
Expoziţia denumita “Majestic”, este curatorizată de profesorul Gheorghe Miron şi prilejuieşte în acelaşi timp lansarea albumului  editat de criticul de artă Corneliu Stoica împreuna cu Editura „Axis Libri” a Bibliotecii „V. A. Urechia” Galaţi, un volum cu multiple texte şi bogat ilustrat cu sute de ilustraţii ale lucrărilor lui Neluş Oană.
Cu ocazia discuţiilor care au deschis vernisajul, au fost prezentate viaţa şi munca artistului, care născut la Pechea, cu studii la Liceul “Vasile Alecsandri”, absolvent al Facultăţii de Stomatologie, a ales drumul bejaniei, în anii ’80 plecând ascuns în burta unui vapor spre zările libere, pentru a putea avea o carieră artistică. 
În Australia, medicul Neluş Oană a început studii academice de pictură şi mai apoi devenind un profesionist al artelor vizuale, cu multe expoziţii internaţionale.
Expoziţia de la Galeria N. Mantu reprezintă o parte a patrimoniului artistic pe care maestrul Oană îl aduce înapoi acasă, într-o ţară pe care n-a uitat-o nicicând, lucrările urcate pe simeze fiind picturi de mari dimensiuni care au aproape în exclusivitate ca temă peisajele, florile şi papagalii australieni (o pictură reprezintă o corabie, un posibil omagiu pentru oraşul aflat lângă ape). 
Extraordinar la acest pictor este modul său de lucru, după cum spunea curatorul expoziţiei, ”omul care se joaca cu mâinile”, care framânta culorile, le transformă prometeic, fără să ţină seama de locul unde se află, la şevalet sau cu pânzele aşternute pe jos. 
Într-un interviu (cu Rahela Petrescu), Neluş Oană declara despre elaborarea tablourilor: “Am dezvoltat o tehnică personală, folosind culori de ulei. Pictez cu mâna şi cu degetele. Folosesc mănuşi chirurgicale. Lucrez ca un chirurg în estetică, în artă. Folosesc foarte multă textură şi mişcare, care mă duce un pic spre arta lui Van Gogh. Artistul australian John Percival a lucrat cu culori chiar din tub şi exact asta fac şi eu azi. Chiar dacă mai sunt artişti care pictează cu degetele, arta mea este unică, pentru că am fost autodidact cea mai mare parte”.
Neluş Oană pare să împace materia, grea şi încăpăţânată, cu spiritul, într-o distilare luminoasă, colorată. Ca încadrare stilistică am putea spune că pictura sa este o fuziune între fauvism, taşism non-abstract şi “action painting” şi cum scrie Corneliu Stoica: “creaţia unui mare îndrăgostit de natură şi a unui mare simfonist al culorii, că participă la un grandios spectacol în care realul convieţuieşte alături de fantastic, că modernul face casă bună cu tradiţionalul. Artistul se numără printre aceea care consideră că Supremul Creator al Universului şi a tot ce există şi mişcă în el este Dumnezeu şi că, inspirându-se din ceea ce Acesta a zămislit, nu face altceva decât să surprindă un fragment din bogăţia, diversitatea şi armonia rostuită în univers, iar prin ceea ce el plăsmuieşte ca artist pornind de la natură, nu face decât să înalţe un pios omagiu Divinităţii şi creaţiei Sale”.
Tot  domnul Stoica scrie: “Formele au contururi clare, configurate cu precizie, prospeţimea şi fragilitatea carnală sunt redate folosind culori vii, luminoase, pure. Se simte fervoarea cu care artistul le pictează, fie că sunt flori de câmp, sălbatice, fie cultivate în grădini, parcuri, sere sau în interiorul locuinţelor. El realizează adevărate portrete psihologice ale acestora, le conferă personalitate. Ca şi peisajele, florile pictate de Neluş Oană au viaţă, răspândesc în jur vitalitate, au suflet, transmit sentimente, comunică mesaje. Adesea, prin textura lor, tablourile lui axate pe motivul floral par adevărate tapiserii”.
O expoziţie care întăreşte artistic şi vizual credinţa lui Neluş Oană:  “Iubesc să fac oamenii fericiţi prin culoare. Este un mare privilegiu pentru mine”.


Articole înrudite