Aşa cum Monitorul de Galaţi a anunţat în articolul "Se deschide Parcul de Aventură de lângă Plaja Dunărea. Intrarea va fi liberă!", astăzi, vineri, 14 iulie 2023, a fost deschis primul parc de aventură din oraş, ce oferă numeroase posibilităţi pentru petrecerea timpului liber în mod activ. Parcul a fost realizat în cadrul unui proiect cu fonduri europene de circa 4 milioane de euro.
„Este un spaţiu care a lipsit până acum oraşului nostru. Acest parc va deveni cu siguranţă unul foarte atractiv, mai ales pentru tinerii dornici de noi experienţe şi de distracţie în aer liber, departe de ecranul televizorului sau al telefonului. Mă bucur că am încheiat acest obiectiv important cu fonduri europene, pe un teren abandonat ani de zile pe care acum l-am redat oraşului. Şi iată că, încă din prima zi, tinerii se bucură de acest parc”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
Noul parc de aventură, situat lângă Plaja Dunărea, a fost amenajat pe un teren abandonat de 15.600 mp unde a funcţionat fosta Uzină de apă nr. 1 (n.r. - fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 şi a fost oprită după 139 de ani de activitate în anul 2011). Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 19.330.158,88 lei, din care contribuţia de la bugetul local este de 447.665,46 lei.
Zone cu activităţi specifice
Parcul oferă acum vizitatorilor următoarele zone cu activităţi specifice:
- trasee downhill pentru biciclete cu o lungime de peste 100 de metri şi o pantă de 14%, trasee cu grade de dificultate diferite;
- tobogan cu colaci cu o lungime de circa 100 de metri;
- traseu pumptrack de circa 170 de m lungime;
- traseu motric: circuit de tip activitate fizică medie şi intensă, cu funcţii de echilibristică, căţărare, balansare, coordonare, sport şi joacă; traseul este compus din 18 staţii dispuse pe o diferenţă de 7 m în elevaţie şi include: podeţe, balansoare, obstacole, bârne de balans, echipamente cu sfori, pietre de căţărare, platforme cu bare, plăci de sărit, circuit de buşteni;
- zonă de relaxare.
Accesul la traseele downhill şi tobogan se realizează cu ajutorul unei bande rulante care poate fi utilizată cu bicicleta sau colacul.
În parc, a fost amenajat spaţiul verde şi s-au plantat arbori. Parcul dispune de reţele pentru utilităţi, mobilier urban, bănci smart, sisteme de supraveghere video şi wi-fi.
Tarife şi program
Intrarea este liberă, singura zonă cu taxă fiind cea de tubing, unde preţul va fi de 3 lei/tură.
Programul este de luni până duminică, între orele 08.00 şi 21.00, pentru acces general, acces trasee pumptrack şi acces traseu motric, iar de luni până duminică, în intervalele 09.00 - 13.00 şi 16.00 - 20.00, pentru acces bandă rulantă, acces trasee downhill biciclete şi acces tobogan cu colaci.
Informaţii transport public
În tot timpul anului este operaţional Traseul 16 Ţiglina - Trecere Bac. În cursul sezonului de vară sunt operaţionale cele două trasee estivale ce fac legătura cu Plaja Dunărea, traseele 32 şi 33.
Traseul 32 (Micro 19 - str. Oţelarilor - str. Brăilei - str. Cloşca - Plaja Dunărea şi retur) va fi asigurat cu două autobuze, cu o frecvenţă de 20 de minute. Primele plecări din Micro 19 vor fi la orele 07.30 şi 07.50, iar ultimele plecări de la Plaja Dunărea vor fi la orele 19.50 şi 20.30.
Traseul 33 (Ţiglina II - str. Brăilei - Inelul de Rocadă - str. Brăilei - str. Saturn - str. Cloşca - Plaja Dunărea şi retur) va fi asigurat cu un autobuz cu frecvenţa de 20 de minute. Primele plecări din cartierul Ţiglina II vor fi la orele 07.30 şi 07.50, iar ultimele plecări de la Plaja Dunărea la orele 20.00 şi 20.20.