Şoc pentru locatarii unui bloc din Micro 19. La prima oară a dimineţii, oamenii au sărit din paturi deoarece o explozie puternică a afectat tot blocul. Geamurile şi uşile apartamentelor s-au spart sau au fost aruncate din ţâţâni. 25 de apartamente au fost deteriorate, 11 dintre ele fiind de nelocuit. Poliţiştii şi pompierii au evacuat blocul imediat după explozie.
În urma deflagraţiei, două persoane au fost rănite, una dintre ele grav. Radu Ştefan, proprietarul apartamentului unde a avut loc explozia, are arsuri de gradul 1 şi 2 pe faţă şi mâini, în schimb vecinul de vizavi, Viorel Buşilă, a fost lovit de o uşă în spate şi este în sala de operaţie. „Mă doare rău spatele. Ieşeam şi a zburat uşa şi m-a lovit. Nu pot să respir”, spunea bărbatul, apropae leşinat în timp ce era dus în ambulanţă. Bărbatul are splina şi coastele rupte şi sânge în burtă, deoarece impactul loviturii a fost atât de puternic încât i-a rupt organele interne.
Peste tot în bloc erau urmele exploziei, dar şi în parcarea alăturată erau numai cioburi, iar două maşini aflate acolo s-au ales cu lunetele sparte.
Iniţial, oamenii au crezut că e cutremur, dar apoi au realizat că a explodat butelia unui vecin. Proprietarul garsonierei unde a avut deflagraţia fie avea o defecţiune la butelie fie, aşa cum spun unii locatari, lăsasese se pare din greşeală butelia deschisă, iar dimineaţă, când a aprins lumina, acumularea de gaze a produs explozia. Locatarii spun că bărbatul mai bea şi probabil aşa a uitat butelia deschisă. „Am avut noroc că nu erau copiii acasă, că i-am dus la şcoală mai devreme. Altfel, praf îi făcea! Dar am zis că murim cu toţii când am auzit explozia. Omul ăsta care stă aici mai bea, şi asta se putea oricând întâmpla. Păcat de vecinul căruia i-a zburat uşa în spate”, a spus Costel Iancu.
„Din primele cercetări a reieşit că a fost vorba de o deflagraţie cauzată de o acumulare de gaze. Am intervenit cu cinci autospeciale, trei de pompieri şi două SMURD, dar a intervenit şi un echipaj al ambulanţei. Din fericire, nu a fost explozie urmată de incendiu”, a precizat mr. Eugen Chiriţă.
Două persoane au maşinile cu lunetele sparte. „A sărit ceva de la etaj şi a spart luneta. Şi a mai fost o maşină, la fel, cu luneta spartă. Nu am casco, aşa că să văd cine mă despăgubeşte”, spunea Cătălin Marin.
Oamenii din bloc nu mai pot sta în apartamentele care nu mai au uşi şi ferestre. „Unii vor sta în module, iar alţii pleacă la rude. Eu stăteam în pat când am auzit bubuitura. Am zis că aici mor...”, spunea Gheorghe Cornetea.
Primarul Galaţiului, Marius Stan, care însoţit de o comisie a Primăriei a venit la faţa locului, a precizat că vor fi asigurate unităţi de cazare de tip container pentru 11 familii ale căror locuinţe au fost puternic afectate de deflagraţie. Pentru aceste unităţi de cazare, Electrica s-a angajat să asigure în regim de urgenţă alimentarea cu energie electrică pe un branşament special, iar Primăria va asigura aparate de încălzire.
Prin Cantina de Ajutor Social de pe lângă Primăria Galaţi va fi asigurată o masă caldă tuturor persoanelor afectate de explozie. Cum locatarii se tem de hoţi, poliştii de la Secţia 3, dar şi Poliţia Locală, asigură paza bunurilor rămase în apartamentele afectate de deflagraţie, dar şi măsurile de ordine în zonă. Vor fi sporite activităţile de patrulare.
Primarul Marius Stan a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de evaluare a pagubelor. Fondurile pentru înlăturarea efectelor deflagraţiei vor fi asigurate din bugetul local, în procedură de urgenţă.