Prima zi de reluare a distribuţiei de lapte în Şcoala generală nr. 40 „Iulia Haşdeu” – acolo unde, săptămâna trecută, 40 de elevi s-au simţit rău şi mulţi dintre ei au ajuns la spital după ce au băut lapte - nu a fost una de succes pentru producătorul laptelui. Şi asta pentru că micuţele cutii cu lapte au ajuns la tomberoanele şcolii şi în cel mai bun caz laptele a devenit hrană pentru câinii şi pisicile din jurul şcolii. De mână cu copiii care au spus clar şi răspicat faptul că “nu vreau să beau lapte pentru că ajung la spital”, părinţii s-au declarant revoltaţi de faptul că nici o instituţie abilitată nu a spus încă de la ce s-au îmbolnăvit copiii. “Toţi spun că rezultatul analizelor este bun, că laptele nu are bacterii. Şi atunci copiii de la ce s-au îmbolnăvit? Că au fost în spital cu toxiinfecţie alimentară!”.
Mai mult, părinţii care au venit, la prânz, să îşi ia copiii de la şcoală au declarat că şi-au instruit copiii să nu bea laptele. În plus, unii părinţi au început să semneze pe tabele prin care se cere să nu se mai distribuie lapte la clase. “Eu i-am zis copilului să nu mai bea lapte, dar ei sunt mici, dacă vede la coleg, bea şi el... de aceea e mai bine să nu le mai aducă deloc în clasă”, a spus o mămică. “Mama fetei a semnat, eu sunt bunica”, a spus o altă pensionară care îşi ţinea nepoţica de mână. Serioasă, copila a spus că “Şcoala a semnat să nu se mai ia lapte. Părinţii au semnat să nu se mai dea şi mama mea a semnat. Totuşi ne-au adus lapte azi, dar nimeni nu l-a băut”.
Toate aceste tabele cu semnături ar urma să fie strânse în cursul acestei săptămâni, urmând ca săptămâna viitoare situaţia să fie discutată în cadrul unei şedinţe generale. Pe de altă parte, însă, conducerea Şcolii nr. 40 nu a fost de găsit, atât directoarea cât şi directoarea adjunctă participând la o şedinţă la Primărie, după cum a spus agentul de pază al şcolii.
Deşi părinţii cer deja în scris să nu se mai distribuie lapte în şcoală, o astfel de decizie va fi greu de luat, crede Diana Bulai, inspectorul şcolar adjunct. Potrivit acesteia, “Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are nici o procedură de sistare a livrării laptelui în şcoală, este un program guvernamental şi este necesar elevilor. O astfel de decizie, de a nu se mai livra lapte, la cererea părinţilor, ar trebui luată de CJ, în funcţie de ce contracte are cu distribuitorii”. Cu alte cuvinte, tabelele cu semnăturile părinţilor nu au nici o valoare, căci laptele a fost plătit din bani publici şi el oricum va fi adus în şcoli. Chiar şi până la momentul izbucnirii valului de îmbolnăviri în şcoli, unităţile şcolare nu aveau voie să facă returul laptelui pe care elevii nu îl consumau, singurul retur fiind făcut pe numărul de cutii corespunzător numărului de elevi absenţi de la şcoală în ziua respectivă. În rest, chiar dacă respectivele cutii cu lapte rămân pe banca elevului, şcoala nu le poate returna, ci ajung la gunoi.
DSV, DSP şi Protecţia Consumatorului spun că produsul era conform
Nemulţumirile părinţilor sunt îndreptăţite în condiţiile în care instituţiile implicate în tot acest caz – Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Inspectoratul pentru Protecţia Consumatorului – spun că laptele este conform. “Din punct de vedere al etichetării şi termenului de valabilitate, aceste componente pe care Protecţia Consumatorului le-a verificat, lucrurile erau OK”, a declarat Carmen Tudor, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.
Direcţia Sanitar Veterinară – instituţia care a prelevat probele de la laptele băut de elevii Şcolii 40 dar şi de la cornurile consumate în şcoală – a transmis, printr-un inexplicabil de scurt comunicat de presă că “rezultatul analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8% Lăptic şi pe proba de corn şcolar 80gr, recoltate în data de 10.03.2016 de la Şcoala Gimnazială Iulia Haşdeu sunt corespunzătoare la parametrii analizaţi, în conformitate cu Buletinul de analiză nr. 21081/15.03.2016, emis de DSVSA Galaţi”.
Ultima instituţie implicată în acest caz, Direcţia de Sănătate Publică, este şi ea de acord că laptele era conform. “În cadrul anchetei epidemiologice, DSP a monitorizat starea de sănătate a copiilor urmărind rezultatele la coproculturi, care au ieşit negative. Şi DSV a prelevat probe de lapte care şi acestea sunt conforme, potrivit buletinelor de analize realizate la laboratorul DSV. Deci, laptele era corespunzător, nu avea încărcătură microbiană. Este posibil ca laptele să fi fost alterat şi de aceea se continuă investigarea la producător. Toate aceste date analizate la nivel local sunt transmise la Ministerul Sănătăţii şi ulterior se va lua o decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Liliana Iordăchescu.