23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce duminică, în şedinţa care a avut loc la Căminul Cultural din Izvoarele, sătenii au ţipat în gura mare că exploatarea petrolieră are partea ei de vină în cutremurele dese din ultima vreme, luni au început controalele. La cererea prefectului Emanoil Bocăneanu, o comisie a Gărzii de Mediu Galaţi a început verificarea.
„Acum vom verifica documentaţia la fiecare sondă în parte, dacă au existat incidente sau nu au existat, şi vom face fişe cu adâncimile maxime ale fiecărei sonde sau la sondele extreme, cu adâncime extremă. Nu au fost incidente. Vom verifica şi dacă respectă tehnologia din punct de vedere al mediului, strict al protecţiei mediului, pentru că pe probleme de seismicitate, de tectonică, a fost specialistul de la Bucureşti, nu este problema noastră. Nu s-au înregistrat în ultimii ani incidente pe această explotare petrolieră şi eu de 23 de ani lucrez la mediu. Nu au fost incidente decât la suprafaţă, în sensul că anumite conducte de transport pe orizontală, de la sondă la rezervoare, au mai pierdut, s-au mai spart, s-au mai rupt, s-au mai furat. Dar aceste incidente au fost imediat raportate, pentru că altfel amenzile sunt foarte mari. Sunt multe sonde aici, sunt 18 parcuri petroliere, nu doar în zona asta, ci şi la Frumuşiţa, la Munteni, care fiecare la rândul lui are câte 5, 6, 10, 20 fiecare parc. Verificăm mai ales sondele care sunt în proximitatea localităţii Izvoarele. Verificăm şi dacă acum ei mai instalează sonde noi, dacă sapă, dacă sunt sonde care sunt scoase din uz sau sonde în conservare. O să facem un raport, pe care îl vom înainta la Prefectura Galaţi”, a precizat Ion Avram, comisar la Garda de Mediu Galaţi.
La Izvoareale, specialiştii au început să împartă chestionare populaţiei afectate.
„Vin trei colegi de la Institul de Fizică a Pământului. Ei vor distribui chestionare privind efectele macroseismice. Ne interesează unde s-au produs crăpături în case, efectele vizibile ale cutremurelor. În funcţie de acestea se va stabili intensitatea cutremurelor care s-au produs aici. În jumătate de sat se simte mai puternic fenomenul, în cealaltă, mai puţin”, a precizat Adrian Grigore de la Institutul de Fizică a Pământului. În sat va fi montat şi un nou aparat cu ultrasunete.


Articole înrudite