24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colectarea gunoiului la Braniştea, motiv de dispută între localnici şi primărie
Colectarea gunoiului la Braniştea, motiv de dispută între localnici şi primărie

Canicula din ultimele zile atrage după sine fel de fel de probleme în mediul rural. În afară de problemele majore privind alimentarea cu apă din unele comune din judeţul Galaţi sau cu incendiile de vegetaţie care s-au îndesit, cetăţenii din mediul rural se confruntă şi cu problema gunoiului menajer.

Programul de colectare al deşeurilor în mediul rural prevede ridicarea gunoiului în anumite zile din lună şi nu zilnic, ca în mediul urban. Însă căldura îi face pe oameni să numere zilele cu nerbdare până la ridicarea gunoiului menajer de la porţi, căci mirosul emanat e insuportabil.

La fel s-a întâmplat şi în comuna Braniştea. Oamenii s-au revoltat: ”Fraţilor ce facem cu gunoiul că se face viermele cât casa?” spune un localnic pe facebook.

”Ar trebui să mergeţi în Braniştea, la primărie. Localnicii sunt revoltaţi din cauză că nu se ridică gunoiul decât la 3 săptamăni. Primarul a încheiat un contract dubios cu o firmă obscură de salubritate. O comună în evul mediu cu primar cu 3 mandate  Localnicii ar aprecia dacă s-ar face publice toate acestea şi multe altele”, ne-a scris o cititoare.

Pentru a elucida cum este posibil ca pe căldurile acestea gunoiul menajer să fie ridicat o singură dată pe luna, am cerut explicaţii primarului comunei Braniştea, Marian Adamache.

Acesta ne-a explicat că potrivit legilor în vigoare avea de ales între înfiinţarea propriului serviciu de salubrizare sau delegarea gestiunii serviciului de salubrizare al comunei. În şedinţa de consiliu local s-a decis că e mai eficientă şi mai puţin costisitoare delegarea gestiunii şi s-a încheiat un contract cu o firmă de salubrizare acreditată.

Ca şi înainte de încheierea acestui contract, fracţiile de gunoi menajer se colectează în ziua de miercuri din prima şi a treia săptămână a fiecărei luni. Deşeurile reciclabile se colectează în aceeaşi săptămână ca şi gunoiul menajer, dar în ziua de luni în sat Braniştea şi marţi în satele Traian şi Vasile Alcsandri. În zilele de joi şi vineri din aceleaşi săptămâni se colectează resturile de vegetaţie, adică frunzişul, ne-a explicat primarul comunei Braniştea.

Acesta a mai spus că în anumite luni, în funcţie de numărul zilelor, se poate întâmpla - mai rar - să fie o distanţă de 3 săptămâni. De exemplu, în luna iunie s-a colectat pe data de 1 iunie (prima miercuri din prima saptamana a lunii) şi pe data de 15 iunie (miercurea din a treia săptămână a lunii). În cum prima miercure din luna iulie a picat pe data de 06 iulie, s-au făcut 3 săptămâni în care nu s-a ridicat gunoiul menajer.

”Într-adevăr, pentru această perioadă cu călduri foarte mari va trebui să stăm de vorbă cu reprezentanţii firmei care colectează gunoiul şi să găsim soluţii”, a mai precizat Marian Adamache care a ţinut să adauge că în comună s-au montat cutii pentru colectarea selectivă a deşeurilor, însă localnicii aruncă gunoiul de-a valma, fără a ţine cont de indicaţiile afişate. Primarul mai dă vină şi pe ”câteva elemente perturbatoare” care instigă oamenii.

Pe de-o parte localnicii au mare dreptate când solicită o colectare mai eficientă şi la perioade cât mai scurte, pe de altă parte colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor reprezintă un deziderat greu de atins.

Sursa foto: Georgel Pleşa


Articole înrudite