În perioada 10-12 octombrie, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a sărbătorit Ziua Educaţiei Nonformale. Deşi deschiderea către nonformal, ca o componentă inovatoare şi complementară a educaţiei formale, s-a conturat până acum în diverse activităţi, 2013 este primul an în care peste 350 de elevi, coordonaţi de consilierul educativ, prof. Daniela Nistor şi de prof. Cătălina Popa, şi-au adunat forţele pentru crearea unui eveniment de amploare: CNVA e ZEN!
Totul a început pe 10 octombrie, cu o sesiune foto în format Dear World, având tema No Hate Speech, prin care tinerii au arătat că luptă împotriva discursului instigator la ură. Colegiul gălăţean a devenit astfel, alături de Oxford, Harvard, Stanford sau Duke, una dintre instituţiile de învăţământ care au participat activ la campanie. Conceptul s-a născut în SUA, îi aparţine lui Robert X. Fogarty şi este simplu: participanţii – 33 de elevi, voluntari în clubul Starfish, alături de prof. Cătălina Popa - şi-au inscripţionat pe braţe mesaje de pace şi de toleranţă, pe care le vor transmite prin intermediul proiectului-foto Dear World întregii lumi.
Ziua de 11 octombrie a stat sub semnul poveştilor, dar nu al celor spuse, ci al celor trăite: 95 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani au participat la 3 ateliere de Storytelling, ţinute în amfiteatrul I. Tohăneanu de prof. Cătălina Popa. Ei au creat naraţiuni în miniatură pornind de la imagini, obiecte sau stări interioare, pentru că Storytelling este arta de a transmite informaţia sub forma unei istorisiri, povestitorul folosind creativitatea, abilităţile artistice şi, înainte de toate, propria sensibilitate, astfel încât audienţa să perceapă uşor mesajul şi să se bucure de o experienţă deplină. Metoda, folosită în Occident în educaţia nonformală încă din anii ’90 nu este, după cum spunea Bryce Courtenay, nimic altceva decât „o reţetă de visare”.
„Nu mai judecaţi cărţile după copertă şi oamenii după înfăţişare!”
În aceeaşi zi, în Corpul Nou al colegiului, a avut loc evenimentul Blind Date With a Book, organizat de clasa a XI-a F împreună cu prof. Silviana Giurcă. Elevii au donat cărţi, pe care ulterior le-au împachetat, notând pe ambalaj doar câte un indiciu despre autor sau temă, iar colegii lor au avut apoi posibilitatea de a alege unul dintre cele peste 150 de volume „misterioase”. Mesajul lor a fost unul cât se poate de clar: „Nu mai judecaţi cărţile după copertă şi oamenii după înfăţişare!”. Mai mult, fondurile strânse la expoziţia cu vânzare au fost direcţionate către o şcoală din comuna Costache Negri afectată de inundaţiile din septembrie .
Pe 12 octombrie, Cafeneaua publică pe tema Excelenţei în educaţie, organizată de Consiliul Elevilor în colaborare cu Centrul Europe Direct, Galaţi, a adunat la discuţii, timp de 2 ore, peste 100 de participanţi – elevi de gimnaziu şi de liceu din şcoală şi din oraş, părinţi, invitaţi ai celor două instituţii organizatoare. În cadrul celor 4 ateliere de dialog s-au analizat metode şi soluţii de atingere a performanţei, prin activităţi academice, proiecte de voluntariat, schimburi de tineri şi metode de educaţie nonformală. Invitaţii au lansat diferite provocări participanţilor, povestindu-le din experienţele personale de atingere a excelenţei academice şi profesionale.
Organizatorii consideră că „CNVA e ZEN!” poate deveni o altă tradiţie a colegiului.