În urma incidentului survenit în după-amiaza zilei de miercuri pe strada Domneasca nr. 142, bloc B, în urma căruia fragmente din faţada imobilului s-au desprins şi au căzut pe trotuar, Compartimentul pentru relaţii cu asociaţiile de proprietari din cadrul Primăriei Galaţi a sancţionat ieri Asociaţia de proprietari 118, pentru neluarea măsurilor de întreţinere a imobilului.
„Reamintim că Asociaţiile de Proprietari au obligaţia să întreţină şi faţadele blocurilor, prin lucrări finanţate din fondul de reparaţii al fiecarei asociaţii. În perioada următoare, Compartimentul pentru relaţii cu asociaţiile de proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi va verifica şi alte asociaţii. Sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor ce revin conform legii pot ajunge la amenzi de la 500 la 3.000 de lei sau chiar retragerea atestatului administratorului, conform articolului 29 din Regulamentul privind procedura de atestare a persoanelor fizice care doresc să obţină calitatea de administrator imobile. Mai reamintim şi că, în perspectiva sezonului rece, Asociaţiile de proprietari au obligaţia de a deszăpezi căile de acces în blocuri, precum şi îndepartarea ţurţurilor. Această obligaţie revine, dealtfel, fiecarui proprietar de imobile, persoană fizică sau juridică”, spune Primăria.
Vă reamintim că miercuri după-amiază, pe strada Domnească, vizavi de căminele studenţeşti, mai multe bucăţi mari de tencuială din acoperişul unei clădiri construită în 1950, aflată în campusul studenţesc, vizavi de căminul H, au căzut deodată peste maşinile parcate în vecinătate. În cădere, bucăţile de tencuială au rupt un aparat de aer condiţionat şi copertina unui magazin. Nu a fost nici vânt iar clădirea nu are bulină roşie. Zona în care s-a produs prăbuşirea este intens circulată de studenţi dar şi de locatari. Numai un noroc chior a făcut ca, în momentul în care tencuiala se prăbuşea, pe alee să circule o singură persoană, o femeie, şi să scape nevătămată.
„Pe aici e alee pietonală, folosită frecvent de studenţi. Era o femeie care trecea când s-a întâmplat totul, dar a avut noroc şi a scăpat. Nu e prima oară când cade tencuiala de aici, dar niciodată nu au căzut bucăţi atât de mari. Clădirea asta nu face parte efectiv din campus, este locuită de proprietari, ei cred că ar trebui să o repare, până când nu se întâmplă o nenorocire”, a spus Bogdan Rodeanu, directorul Direcţiei Cămine Galaţi.
Pompierii militari au fost la faţa locului cu o autoscară şi au început să dea jos bucăţile de tencuială care mai atârnau de acoperiş şi puteau oricând pica în capul cuiva, dar o locatară a clădirii a coborât enervată şi a cerut socoteală pompierilor, întrebând cine o despăgubeşte dacă, în timpul manevrei pompierilor, i se strică aerul condiţionat. Operaţiunile de curăţare a tencuielii acoperişului au ţinut până seara târziu.
„Am intervenit atât cu scara mobilă cât şi cu un echipaj de descarcerare pentru a elimina bucăţile de tencuială care se mai aflau pe acoperiş şi care puteau oricând să cadă”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.