23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă Canal Galaţi: Recomandări pentru a preveni îngheţarea instalaţiilor de apă
Apă Canal Galaţi: Recomandări pentru a preveni îngheţarea instalaţiilor de apă

În perioada de iarnă trebuie să luaţi toate măsurile de prevenire a neplăcerilor cauzate de îngheţarea componentelor instalaţiei interioare de alimentare cu apă, atenţionează Apă Canal Galaţi.
Utilizatorul are obligaţia "să se preocupe de asigurarea integrităţii sistemelor de măsurare", respectiv a contorului care măsoara cantitatea de apă consumată, cu scopul facturării de către Operator (Legea nr.241/2006 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul 29/N/1993 Anexa, Contractul de furnizare/prestare, Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare).
Menţinerea curăţeniei şi integrităţii căminului de branşament şi a contorului care vă deserveşte şi protejarea acestuia, inclusiv împotriva îngheţului, inclusiv armăturile existente în interior şi dispozitivul de citire la distanţă, intră în sarcina clientului/utilizatorului, precizează Apă Canal Galaţi.

"Având în vedere temperaturile scăzute, vă recomandăm să verificati periodic starea căminului de branşament şi a contorului (pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale) şi să luaţi toate măsurile necesare pentru protejarea contorului şi a instalatiilor aflate în căminul de branşament.
Dorim să atentionăm asupra acestui fapt, deoarece orice reparaţie sau înlocuire de contor care se datorează unei cauze străine de voinţa operatorului (îngheţ, incendiu, şoc exterior) se efectuează pe cheltuiala exclusivă a utilizatorului.
Protejarea corespunzătoare a contorului de branşament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Nu folosiţi materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie etc.). Asiguraţi-vă că rama şi capacul de protecţie sunt bine fixate, iar capacul este închis.
În zilele geroase, fără zăpadă, protejaţi suplimentar rama şi capacul cu o folie de plastic peste care puteţi turna pământ, pentru a micşora inerţia termică a componentelor care se află în căminul de contor. Asiguraţi-vă însă că pământul poate fi uşor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor.

Pentru a evita îngheţarea contorului şi a instalaţiilor interioare, aflate în responsabilitatea clientului/utilizatorului, iată ce puteţi face:
- nu inchideti complet căldura atunci când este frig;
- protejaţi atât contorul, cât şi conductele de expunererea la curenţi de aer reci;
- în cazul în care contorul a îngheţat, dezgheţarea acestuia se face prin încălzirea spaţiului în care este montat.

ATENŢIE!
- nu folosiţi flacăra deschisă;
- nu turnaţi apă fierbinte pe contor;
- dacă lipsiţi mai mult de la domiciliu, nu uitaţi să goliţi conductele interioare de apă. Iată cum se evacuează corect apa: închideţi robinetul de linie aflat după contorul de branşament (este vorba de robinetul situat între contor şi conducta din interiorul imobilului); deschideţi în acelaşi timp toţi consumatorii de apă (robinetele) de pe instalaţia interioară pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă; deschideţi robinetul de golire aflat după robinetul de linie (adică între robinetul de linie şi instalaţia interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi închideţi-l la loc; odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, închideţi toate robinetele instalaţiei interioare, pentru a evita o inundare accidentala atunci când veţi reveni acasă şi veţi deschide robinetul de linie.

IMPORTANT!
Protejaţi contorul pentru a preveni îngheţarea lui, asigurând însă în permanenţă accesul reprezentanţilor Operatorului APA CANAL", transmite Apă Canal Galaţi.


Articole înrudite