27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alertă alimentară, la Lidl şi Kaufland: Produse contaminate rechemate
Alertă alimentară, la Lidl şi Kaufland: Produse contaminate rechemate

Lidl România retrage de pe rafturi un produs care ar putea fi contaminat cu bacteria Listeria Monocytogenes. Compania a anunţat că producătorul Jeka Fish recheamă preventiv produsul „Sodergaarden Chifteluţe de cod, în stil scandinav 340g“ (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 şi 25.11.2022, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes.

”Clienţii care au cumpărat acest produs cu termenele de valabilitate 15.09.2022 şi 25.11.2022 sunt rugaţi să nu îl consume. Produsul poate fi returnat în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Din motive ce ţin de siguranţa consumatorului, Lidl România a reacţionat fără întârziere şi a scos produsul de la vânzare. Această rechemare vizează exclusiv produsul „Sodergaarden Chifteluţe de cod, în stil scandinav 340g (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 şi 25.11.2022. Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Sodergaarden, nu sunt afectate de această rechemare. Produsul „Sodergaarden Chifteluţe de cod, în stil scandinav 340g“ (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 si 25.11.2022, a fost distribuit în toată reţeaua de magazine Lidl. Lidl România şi producătorul Jeka Fish îşi cer scuze pentru neplăceri”, se arată într-un comunicat al Lidl România.

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

 

 collage12.jpg

Şi la Kaufland s-a descoperit un produs un conţinut ridicat de Ocratoxina A. Astfel, a fost emisă o informare către consumatori de rechemare a produsului K-Classic Fistic prăjit fără sare 100g (GTIN 4063367131189) cu data de valabilitate: 22.04.2023 Nr. lot: 21029/220726001. ”În cadrul controalelor de rutină s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A. Deoarece în cazul consumului pe termen lung al produsului nu poate fi exclus un risc asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi să acorde atenţie acestei informări şi să nu consume articolul cu datele de identificare menţionate mai sus. Kaufland a reacţionat imediat şi a retras produsul de la vânzare. Clienţii se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a returna acest produs şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal. Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH îşi cere scuze pentru această situaţie”, informează Kaufland.

Consumul de ocratoxină este nefrotoxic, adică afectează negativ funcţia rinichilor. Acest lucru este evidenţiat de cercetările publicate în revista Environmental Toxicology. Acest compus este absorbit la nivel intestinal şi, prin urmare, ajunge rapid în sânge şi ţesuturile corpului. Este metabolizat în primul rând în ficat şi rinichi, dar şi în muşchii scheletici. Metaboliţii vor fi excretaţi prin rinichi şi pe căile hepatobiliare. S-a demonstrat că această toxină este deosebit de dăunătoare pentru sistemul nervos central. Potrivit unui studiu publicat în revista Toxicology Letters, provoacă leziuni mitocondriilor şi o supraîncărcare de calciu la nivel intracelular, care poate afecta funcţia neuronală. Este esenţial să evităm intoxicaţia, deoarece are efect cumulativ în timp. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că ocratoxina A este teratogenă, adică creşte riscul de a dezvolta cancer.


Articole înrudite