În şedinţa de guvern de miercuri, 12 aprilie 2023, a fost modificată Hotărârea Guvernului nr. 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022-2027 pentru investiţii iniţiale.
Actul normativ aprobat asigură cadrul legal de continuare a mecanismului de finanţare instituit prin schemele de ajutor de stat regional iniţiate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.
Astfel, se introduce o normă tranzitorie, pe o perioadă determinată, care prevede majorarea cu 10%, în perioada 2022-2027, a intensităţilor maxime ale ajutoarelor de stat regionale acordate pentru întreprinderile mari din regiunile de dezvoltare, care sunt eligibile să primească sprijin din partea Fondului pentru Tranziţie Justă (FTJ), respectiv pentru judeţele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova şi Galaţi.
Acordarea de ajutoare de stat regionale au scopul de a promova dezvoltarea regiunilor mai puţin favorizate, în principal prin susţinerea investiţiilor iniţiale şi prin crearea de locuri de muncă.
Pentru a putea acorda ajutoare regionale întreprinderilor în perioada 2022-2027, România a elaborat o nouă hartă a ajutoarelor regionale, care a fost notificată Comisiei Europene şi aprobată de aceasta prin Decizia C (2021) 9750 final/20.12.2021.
De asemenea, la 15 iulie 2022, România a transmis, prin intermediul sistemului de schimb electronic de date al Comisiei, programul „Tranziţie Justă” pentru sprijin din partea Fondului pentru o tranziţie justă („FTJ”) în cadrul obiectivului „Investiţii pentru ocuparea forţei de muncă şi creştere economică” pentru regiunile Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova şi Galaţi din România.
„O veste bună pe care aş fi vrut să v-o semnalez este legată de hotărârea de guvern care modifică actul normativ vizând intensitatea maximă a ajutorului de stat regional pentru perioada 2022-2027 pentru investiţii iniţiale. Se aliniază, practic, aceste prevederi cu un cadru european, potrivit căruia vor fi majorate cu 10% sumele care pot fi acordate ca ajutor de stat regional pentru întreprinderile mari din regiunile de dezvoltare care sunt eligibile să primească un astfel de sprijin prin intermediul fondului de tranziţie justă, respectiv e vorba de judeţele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova şi Galaţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.