22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
336 de insule ecologice digitalizate în municipiul Galaţi
336 de insule ecologice digitalizate în municipiul Galaţi

Primăria municipiului Galaţi informează că a fost semnat, în cadrul PNRR, un nou contract de finanţare privind înfiinţarea unui număr de 61 de insule ecologice digitalizate, după ce s-a obţinut deja finanţare pentru încă 275 de astfel de puncte moderne de colectare a deşeurilor.
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi: „Cu toţii ne dorim să avem un oraş cât mai curat şi un mediu sănătos. De aceea, derulăm proiecte importante pentru înfiinţarea a 336 de insule ecologice digitalizate ce vor fi amplasate în toate zonele oraşului. Cu sisteme bazate pe noile tehnologii, vom asigura creşterea capacităţii de colectare separată a deşeurilor. Totodată aceste puncte moderne vor fi protejate împotriva actelor de vandalism”.
Proiectul „Înfiinţarea unui număr de 61 de insule ecologice digitalizate în municipiul Galaţi” este în valoare de 6,5 milioane de lei fără TVA şi este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Proiectul are în vedere crearea unui număr de 61 de insule ecologice digitalizate destinate colectării selective a deşeurilor, din care 10 insule subterane cu câte 5 containere individuale, 28 insule supraterane încasetate, cu containere de 1,1 metri cubi, şi 23 insule supraterane cu containere individuale. Este vizată astfel suplimentarea capacităţii de colectare separată, dar şi înlocuirea vechilor module/pubele cu un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor pe cinci fracţii, pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, precum şi acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate.
Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor. Vor fi insule ecologice subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj). Aceste containere vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat şi sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. De asemenea, va fi instalat modulul GSM pentru transmisie date şi va fi prevăzută o bază de date privind beneficiarii serviciului şi o interfaţă de facturare pentru operatorul de salubrizare.
Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate, precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere.
Menţionăm că Primăria municipiului Galaţi are la această dată în implementare şi proiectul privind înfiinţarea a încă 275 de insule ecologice digitalizate, în valoare de peste 20 de milioane de lei fără TVA, potrivit Compartimentului de presă al Primăriei municipiului Galaţi. *foto: arhivă - caracter ilustrativ


Articole înrudite