27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liber la „mişcare”, dragi edili!
Liber la „mişcare”, dragi edili!

Guvernul Ponta s-a ţinut de cuvânt şi a dat ordonanţa prin care sunt dezlegaţi de „glie” aleşii care vor să migreze la alt partid. Nu-şi mai pierd funcţiile, deci... valea! Văd mare schismă în România pe această temă, printre politicieni. De fapt... doar în partea numită generic „opoziţie”, care ştie că va pierde oameni, pentru că prea puţini vor fi cei care vor pleca acum din partidul aflat la putere.
Se aruncă acuze de o parte şi de alta iar unii dintre aşa-zişii analişti politici, de fapt nişte politicieni sub acoperire, se dau de ceasul morţii să explice cine pierde şi cine câştigă. Manipularea e la ea acasă iar omul de rând nu mai ştie ce să înţeleagă. Fiecare crede ce-i zice politicianul faţă de care are o afinitate: adepţii lui Ponta îi ţin partea, chiar dacă nu înţeleg ce-i cu ordonanţa în cauză, în timp ce băsiştii şi cei afiliaţi genului urlă ca disperaţii fără să poată explica de ce e rău şi nu e bine. Nu câştigă nimeni - părerea mea - şi nici nu pierde nimeni cine ştie ce. Şi am să explic de ce. Dar înainte de asta, pentru a mă face bine înţeleasă, am să semnalez o mare inepţie pe care am citit-o într-un comunicat al unei organizaţii de renume. N-am să-i dau numele, pentru că de-a lungul timpului a făcut şi lucruri bune şi parcă n-aş vrea să-i stric imaginea pentru o prostioară scăpată la supărare. Deşi... mă apucă groaza când văd că nici analiştii politici, nici şefii caselor de sondare a opiniei publice şi nici reprezentanţii organizaţiilor care luptă pentru democraţie nu mai au nicio treabă cu imparţialitatea.
Deci: citesc ieri într-un comunicat al unui institut ce luptă pentru democraţie în societatea românească: „Refuzăm să acceptăm că un consilier local responsabil respinge un proiect de hotărâre, deşi îl consideră util, exclusiv pentru că îi cere partidul acest lucru”. Aş vrea să râd, dar mă apucă plânsul. Fraţilor, în ce societate credeţi că trăiţi? Astfel de atitudini din partea consilierilor întâlnim la tot pasul, dar dacă voi refuzaţi să vedeţi aceste lucruri, poate vă mutaţi sediul şi activitatea în altă ţară! Mie mi-ar fi ruşine să susţin că aleşii locali voteză în funcţie de interesul local şi nu în funcţie de directiva partidului. La Galaţi sunt nenumărate exemple de proiecte „trântite” până s-a negociat cum trebuie un interes de partid. Astfel de lucruri se întâmplă des şi alesul local nu va crâcni în faţa şefului de partid atât timp cât ştie că nu poate pleca la alt partid şi o eventuală excludere l-ar lăsa fără funcţie. Pe mine nu mă interează nici Ponta, nici Băsescu, nici Iohannis, că niciunul nu-i frate cu tata şi niciunul nu mi-a plătit vreun salariu. Nu mă interesează nici PSD, nici PNL, nici PMP... pentru că nu mă interesează politica decât prin prisma job-ului. Dar mie un lucru îmi este clar: administraţia locală are la bază politica de partid iar politica de partid are la bază interese personale sau de grup. Dacă eu, ales local, mă simt indignat de faptul că o directivă de la partid aduce atingere vieţii concetăţenilor mei, vreau să pot alege să mă alătur echipei care măcar de frică sau de ruşine mai mimează preocuparea pentru interesul local. Dacă nu pot „migra”, am de ales: închid ochii la prostiile făcute de partidul meu şi devin complice sau votez conform conştiinţei şi mă dă partidul jos din funcţie dacă nu plec eu, de bunăvoie. E drept, nu e corect să fii votat pe lista unui partid şi să pleci ulterior la altul. Dar şi aici e o chestiune neclară: dacă am fost ales pe lista USL (PSD-PNL) şi vreau să plec de la PNL la USL sau invers, am trădat cetăţenii care m-au ales? Şi încă ceva: ce e mai bine, un politician făţarnic şi statornic sau unul trădător şi migrator?


Articole înrudite