„Vrem să ne reorganizăm pe modelul Fiscului american”

 
Vineri, 04 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ANAF nu poate finaliza reforma din poziţia de rudă săracă a Ministerului Finanţelor, aflată la discreţia funcţionarilor din minister, şi depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, a afirmat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, într-o declaraţie transmisă miercuri.

"Am discutat cu primul ministru despre această idee. Este o continuare reformei la nivel ANAF şi este o abordare precum şi în alte state, în special fiscul american. E normal să fie aşa o desprindere chiar de Ministerul de Finanţe, acesta este cel care face politica Guvernului în acest domeniu, dar este bine să fie şi o agenţie separată cu mult mai mare independenţă, inclusiv pentru cei care ocupă funcţii de conducere pentru a avea o mai mare siguranţă în ceea ce au de făcut şi de implementat", a afirmat Teodorovici la Palatul Parlamentului. În opinia acestuia, desemnarea celor din board-ul de conducere trebuie să se facă într-un mod transparent şi pe criterii profesionale. Ponta a spus marţi că prin reorganizarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, se intenţionează implementarea unui model pe care îl folosesc SUA şi ţări europene - acela de "a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte, cu un tip de stabilitate care să asigure implementarea politicilor bugetare"

"Cine cunoaşte cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF ştie că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister. Totodată, această schimbare profundă nu poate avea loc în condiţiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activităţile de control, fapt constatat şi certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.", a declarat Gelu Diaconu, şeful Fiscului.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că doreşte reorganizarea ANAF ca instituţie de sine stătătoare, după modelul american, şi înfiinţarea unui board al ANAF care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"I-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiţionalităţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral", a mai spus preşedintele ANAF Gelu Diaconu.

Astfel, şeful ANAF arată că i-a propus marţi premierului Victor Ponta constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, adaptat cadrului legislativ local şi care va coordona politicile şi strategia ANAF în locul preşedintelui agenţiei.

Diaconu notează că "această soluţie de management, care distanţează ANAF de posibilele influenţe politice, este singura variantă reală şi profesionistă" pentru a putea finaliza reforma instituţiei.

Şeful Fiscului precizează că reorganizarea ANAF după aceste coordonate a fost aleasă în urma consultării raportului anual "Tax administration 2015" al OECD, raportului de asistenţă tehnică al misiunii FMI din august, raportului misiunii de asistenţă tehnică a Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF şi blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

"Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", a declarat marţi premierul Victor Ponta, la Guvern.

"Prin reorganizarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare", a mai spus şeful Guvernului.

Totodată, premierul a declarat că îşi doreşte ca prin reorganizarea şi modernizarea ANAF să se ajungă ca rambursarea TVA să se facă în maximum 15 zile, faţă de 45 de zile cât este în prezent. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu