22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unul din cinci români consideră contextul economic actual oportun pentru deschiderea unei afaceri, arată un studiu efectuat de Novel Research la iniţiativa Provident Financial România, în perioada 9-21 octombrie, pe un eşantion de 1.012 respondenţi.
Dintre cei care au deja firme, 35,8% apreciază că mediul economic românesc este oportun pentru deschiderea unei afaceri, în timp ce proporţia scade la 16,5% în rândul celor care nu au şi nu au avut până acum firme proprii.
Studiul arată că 10,4% au în plan să pornească o afacere în următorul an, iar alţi 2,4% au demarat deja acţiunile necesare pentru înfiinţarea propriei firme. Peste un sfert sunt, de asemenea, interesaţi şi pregătiţi să devină antreprenori, însă nu cred că vor realiza acest lucru în decurs de un an.
Aproximativ 37% dintre respondenţi au experimentat antreprenoriatul, însă doar 12,2% sunt activi în prezent, 4 din 10 români au în plan să devină antreprenori în următoarea perioadă, iar din punct de vedere al entităţii juridice, aproape jumătate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, în timp ce numai 0,8% se gândesc la o societate pe acţiuni.
Potrivit cercetării, 28% dintre respondenţi consideră că pornirea unei afaceri presupune o investiţie de până la 15.000 de lei şi 1 din 4 români spune că ar apela la o instituţie financiară dacă ar avea nevoie de bani pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri. Aproximativ jumătate din cei chestionaţi plasează investiţia pentru începerea unei afaceri între 15.000 şi 50.000 de lei, iar 24,3% consideră că este nevoie de o finanţare de peste 50.000 de lei. 24,2% dintre români ar obţine această investiţie din împrumuturi la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale şi 20,7% la fonduri de investiţii pentru afaceri.
Investiţia în propria afacere este considerată printre cele mai avantajoase din economie de către 46,7% din români. Puţin peste jumătate consideră profitabile şi investiţiile în aur şi argint, iar aproape 47% au aceeaşi părere despre investiţiile imobiliare. Depozitele bancare se situează abia pe locul al patrulea în clasamentul investiţiilor atractive pentru români, cu 36,6% dintre respondenţi care au sau sunt interesaţi să deschidă depozite, urmate de obligaţiunile de stat (20%), fondurile de investiţii (14,2%) şi investiţiile la bursă (10,1%).
Educaţia antreprenorială este una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din România, consideră aproape 10% dintre participanţii la studiul realizat de Novel Research, alături de un sistem de taxare mai relaxat şi o legislaţie mai flexibilă.
Potrivit companiei Provident Financial, centrul de resurse online www.SigurantaFinanciara.ro acoperă această necesitate şi oferă unelte educaţionale financiare şi antreprenoriale utile atât antreprenorilor experimentaţi, cât mai ales celor în devenire. Platforma oferă informaţii financiare relevante, explicate pe înţelesul tuturor, conţine calculatoare inedite de buget, de economii, de investiţii, de studii sau de inflaţie şi pune la dispoziţia publicului experţi din domeniu deschişi să răspundă întrebărilor pe care le-ar putea avea cei dornici să-şi gestioneze mai bine bugetul sau să avanseze în carieră, potenţialii antreprenori sau cei care au deja propria afacere.


Articole înrudite