08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul oraşelor în care îţi cumperi cel mai uşor un apartament
Topul oraşelor în care îţi cumperi cel mai uşor un apartament

Apartamentele din marile oraşe sunt, de cele mai multe ori, uşor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda preţurilor tot mai piperate solicitate de proprietari şi dezvoltatori, care au dus implicit la creşterea ratelor.
Veniturile minime necesare pentru accesarea finanţării în cazul locuinţelor cu 2 camere, cele mai căutate în rândul cumpărătorilor, se menţin sub valoarea câştigurilor medii nete obţinute de angajaţii din patru judeţe unde întâlnim unele dintre cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară, arată cea mai nouă analiză realizată de Imobiliare Finance.
Scumpirile din ultimul an îi pot pune, însă, în dificultate pe unii dintre braşoveni, în timp ce în cazul oraşului Cluj-Napoca varianta unei achiziţii este mai degrabă viabilă prin cash sau dacă ai deja economii consistente care permit achitarea unui avans de cel puţin 33% pentru creditul ipotecar dorit.
Cumpărarea unui apartament cu 2 camere nu reprezintă o problemă pentru cei din Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Câştigurile medii nete obţinute de angajaţii din aceste oraşe depăşesc veniturile minime necesare achiziţiei unei locuinţe. Au cei mai mulţi bani în plus cumpărătorii din Capitală şi din Timişoara care vor să ia un împrumut.
Atât veniturile necesare obţinerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu 2 camere, cât şi ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni şi de braşoveni.
“Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creşterea preţurilor locuinţelor. Creşterea preţurilor nu are impact doar în rata lunară, ci şi în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Naţională a României prin diminuarea dobânzii cheie – un semnal important pentru piaţă, însă traiectoria preţurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susţinute a ofertei de locuinţe în marile oraşe, coroborată cu o cerere ridicată şi o putere de cumpărare în creştere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, relatează HotNews.ro.


Articole înrudite