Ca urmare a promulgării legii privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, românii vor putea beneficia de un nou tip de tichete. Astfel, persoanele fizice care desfăşoară activităţi casnice ocazionale vor putea fi remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice.
Tichetul de activităţi casnice este un bon valoric destinat plăţii contravalorii activităţilor casnice efectuate de către prestatorul casnic şi conţine elemente specifice de siguranţă, serie şi număr unic, care permit individualizarea şi urmărirea acestuia.
Tichetul de activităţi casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic. Trebuie reţinut faptul că valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit şi a contribuţiei de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat.
„Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de beneficiar, cât şi de persoana care desfăşoară activitatea la acel beneficiar, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale către bugetul de stat. Astfel, munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilităţi de progres profesional, cu venituri mai mici decât cele de pe piaţa muncii, fără protecţie socială. Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziţia economico-socială precară în comparaţie cu persoanele angajate cu forme legale. Persoanele fizice, beneficiare ale acestor servicii informale, plătesc remuneraţii mici, de multe ori sub nivelul salariului minim pe economie şi sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregătirea şi timpul lucrat de cel în cauză”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege citată de Bugetul.ro.
Tichetele de activităţi casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, respectiv la agenţiile locale şi punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, ce va putea fi accesibilă de pe dispozitive diferite.