22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Puţin peste 65% dintre croaţi fac economii regulate într-un cont bancar, iar suma lunară medie salvată este de 58 de euro (432 de kuna, 432 HKR), în timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar românii pe penultimul - 40 de euro pe lună, potrivit unui sondaj realizat în 2013 de agenţia IMAS pentru Erste Group, informează agenţia HINA.

Suma medie lunară salvată de croaţi a scăzut cu 11 kuna în comparaţie cu economiile lunare din 2012.

În funcţie de vârstă, croaţii între 31 şi 49 de ani pun deoparte 534 HRK lunar, cei între 15 şi 29 de ani 384 HKR pe lună, iar cei de peste 50 de ani reuşesc să salveze 363 HRK pe lună.

Majoritatea croaţilor (60%) au o atitudine conservatoare de economisire, potrivit sondajului realizat printre 500 de respondenţi, ca parte a Barometrului privind economisirea al Erste Group în Europa Centrală şi de Est, notează HINA.

Aproape patru cincimi (78%) dintre croaţi socotesc economisirea importantă, în timp ce doar 3% nu văd în ea nicio importanţă.

Depunătorii croaţi afirmă că principalul motiv pentru a pune deoparte nişte bani este de a crea un sprijin financiar de siguranţă pentru a fi pregătiţi pentru situaţii de urgenţă de numerar.

Al doilea motiv este de a avea nişte bani salvaţi pentru vârste mai înaintate.

Unii afirmă că sunt conduşi de dorinţa de a-şi putea permite ceva la o dată ulterioară.

42% din cei intervievaţi declară că nu sunt familiarizaţi cu rata dobânzii curente pe conturile lor de economii în bănci şi chiar 68% spun că nu compară ratele dobânzilor oferite de diferite bănci pe economii.

Regiunea CEE (Comunitatea Economică Europeană) în studiu cuprinde Austria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia, iar două treimi din cetăţenii acestor ţări consideră economisirea importantă, cu austriecii reuşind să salveze cele mai mari sume, în timp ce românii şi sârbii sunt în partea de jos, mai notează HINA.

Austriecii au reuşit să salveze în medie 181 de euro pe lună, mai mult cu 11 faţă de 2012. Suma medie lunară economisită de slovaci este de 90 de euro, cehii au salvat 81 de euro pe lună, croaţii 58 de euro, ungurii 49 euro, românii 40 euro şi sârbii 36 euro.


Articole înrudite