22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
"Prin adoptarea Codului insolvenţei, domnul ministru al Justiţiei a lucrat mult la el, vreau să lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscală: firme care intră în insolvenţă doar pentru a nu-şi plăti datoriile. Nu au nicio problemă, dar e mai uşor să nu plăteşti datorii, ci să dai lecţii la alţii. Dacă trei companii din acelaşi domeniu plătesc taxele şi una fraudează şi nu-şi plăteşte taxele, evident că aceea este avantajată. Vreau (...) să dăm un semnal foarte clar: cei care intră în insolvenţă doar ca să nu-şi plătească taxe la stat aceia se duc în faliment, direct. Nu-i mai protejăm. Pe cei care au probleme, (...) aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate, îi ajutăm să se restructureze", a spus Victor Ponta.
În context, el a arătat că există probleme pe partea de încasări la buget, lucru datorat şi reorganizării ANAF.
Ordonanţa prevede procedurile de pre-insolvenţă şi insolvenţă şi a fost dezbătută în primă lectură de către Guvern, la începutul lunii septembrie.
Conform acesteia, debitorii vor putea cere intrarea în insolvenţă doar dacă au o datorie mai mare de 40.000 de lei, nu indiferent de sumă, ca în prezent.
De asemenea, în sensul asigurării echilibrului intereselor, noul Cod al insolvenţei prevede egalizarea regimului deschiderii procedurii în cazul concursului dintre cererea debitorului şi a creditorilor, la 10 zile de la depunerea cererii debitorului.


Articole înrudite