22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa
O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa

O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini, cu sediul în Paris. Raportul se referă la Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia, transmite Bloomberg.
Situaţia actuală reprezintă un pericol real pentru securitatea livrărilor. Centralele pe gaze, capabile să facă faţă perioadelor cu cerere ridicată, se închid rapid. Rezervele de gaze stocate în rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici faţă de anii trecuţi. Pe termen scurt, aceşti factori înseamnă că o iarnă foarte friguroasă poate provoca probleme serioase de furnizare a energiei şi de echilibrare a reţelelor", afirmă în raport Colette Lewiner, consilier în domeniul energiei al preşedintelui Cap Gemini.
Centralele pe gaze funcţionează cu rate de utilizare care sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, în condiţiile în care operatorii reţelelor preferă energia regenerabilă, care este subvenţionată, se arată în raport.
Circa 60%, respectiv 130.000 de megawaţi, din capacitatea de generare a energiei pe bază de gaze a Europei este în pericol să fie închisă până în 2016, conform estimărilor companiei americane de consultanţă IHS, citate de Cap Gemini. "Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securităţii livrărilor în perioadele de vârf de consum, sunt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă", potrivit raportului realizat în colaborare cu Exane BNP Paribas, firma juridică CMS Bureau Francis Lefebvre Lyon SELAS şi institutul de cercetări VaasaETT.
Totodată, companiile se orientează către cărbunele mai ieftin exportat de SUA, unde a crescut cererea de gaze datorită exploatării zăcămintelor de şist. Interesul pentru cărbunele care este mai poluant este susţinut de scăderea costului certificantelor pentru emisii de dioxid de carbon.
Cap Gemini cere o reformă a sistemului de tranzacţionare a acestor certificate, pentru creşterea preţului acestora. Totodată, compania de consultanţă solicită o mai bună coordonare pe piaţa europeană, astfel încât să fie asigurată o capacitate suficientă de producţie pentru perioadele cu cerere ridicată.
În lipsa unor stimulente pentru investiţii în infrastructura energetică şi în condiţiile scăderii marjelor şi veniturilor, securitatea livrărilor de energie, pe termen lung, ar putea fi pusă în pericol, a mai arătat Lewiner.


Articole înrudite