22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Modificări aduse procedurii de acordare a facilităţilor în construcţii
Modificări aduse procedurii de acordare a facilităţilor în construcţii

În virtutea rolului activ al organului fiscal, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi vă aduce la cunoştinţă faptul că în Monitorul Oficial nr. 607 din 03 iulie 2023 a fost publicat O.M.F. nr. 2044/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor.
Conform prevederilor art. 1 pct. (1) din OMF 2044/2023, facilităţile se acordă doar pentru activitatea desfăşurată în România şi în baza contractului individual de muncă.
Pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri din activităţile prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal şi alte activităţi specifice domeniului construcţii, precum şi cifra de afaceri totală, realizată cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. (Temei legal: art. I, pct. 2 din OMF 2044/2023)
Acordarea facilităţilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri. (Temei legal: art. I, pct. 3 din OMF 2044/2023)
Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totală, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcţii, angajatorii au în vedere numai veniturile din activitatea de construcţii desfăşurată pe teritoriul României. Veniturile realizate din întreaga activitate desfăşurată pe teritoriul României se vor avea în vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale. (Temei legal: art. I, pct. 4 din OMF 2044/2023)
Condiţia prevăzută la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de încadrare, se consideră îndeplinită după cum urmează:
a) în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, încheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 de lei lunar.
Salariul minim brut pe ţară de 4.000 de lei lunar este stabilit proporţional cu câştigul salarial brut de bază pentru un program de lucru în medie de 165,333 de ore pe lună.
Pentru salariaţii care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial, încheiate potrivit legii, facilităţile fiscale se acordă numai dacă venitul brut lunar din salarii şi asimilate salariilor este calculat proporţional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.
b) în situaţia în care o persoană fizică realizează venituri, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, încheiate potrivit legii, în aceeaşi lună, la acelaşi angajator, în vederea acordării facilităţilor fiscale se verifică mai întâi dacă fiecare contract individual de muncă respectă condiţia prevăzută la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teză din Codul fiscal, respectiv dacă venitul brut este calculat la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 de lei lunar, în cazul contractului individual de muncă cu normă întreagă, sau dacă venitul brut lunar este calculat proporţional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi, în cazul contractului individual de muncă cu timp parţial. Pentru acordarea facilităţilor fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de muncă care respectă condiţia de raportare la 4.000 de lei se cumulează. În acest caz, facilităţile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor care cumulate nu depăşesc plafonul prevăzut la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depăşeşte acest plafon nu se acordă facilităţile fiscale.
Pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, realizate în baza unui contract individual de muncă, mai mici de 4.000 de lei/lună, facilităţile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia ca acestea să fie calculate la un salariu brut de încadrare cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 165,333 de ore pe lună. (Temei legal: art. I, pct. 6 din OMF 2044/2023)
Noutăţile legislative pot fi consultate accesând site-ul www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili / Legislaţie / Buletin informativ fiscal.


Articole înrudite