23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
MADR: Cadrul legal pentru absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, actualizat
MADR: Cadrul legal pentru absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, actualizat

Executivul a aprobat joi o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost actualizat cadrul legal pentru absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"În Şedinţa de Guvern din data 9 martie 2023 a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2014 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin reorganizarea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit", se arată într-un comunicat al MADR.
Prin actul normativ se creează cadrul prin care MADR, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, adoptă toate dispoziţiile legale, de reglementare şi administrative în conformitate cu legislaţia în vigoare (art. 58 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013). La acest moment, cheltuielilor aferente pentru perioada de tranziţie din FEADR şi EURI ale cărei operaţiuni financiare se vor finaliza la data de 31.12.2025, li se aplică principiul n+3, atât din punct de vedere al încheierii angajamentelor legale, cât şi din punct de vedere a efectuării plăţilor.
Resursele financiare suplimentare puse la dispoziţie de CE pentru componenta de dezvoltare rurală sunt de 2.148.056.744 euro FEADR şi 692.093.810 euro EURI, reprezentând finanţare externă nerambursabilă. Procentul de cofinanţare de la bugetul de stat a sumelor puse la dispoziţie de CE din FEADR este de 16,5%, plafonul financiar EURI pus la dispoziţie de CE, potrivit Regulamentului CE 2094/2020, putând fi accesat fără o contribuţie proprie a statului membru.
De asemenea, actul normativ vizează utilizarea sumelor declarate eligibile în urma închiderii conturilor de către Comisia Europeană, pentru finanţarea instrumentelor financiare de creditare şi garantare gestionate de MADR prin Fondul constituit în baza Legii nr. 218/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, resurse financiare ce vor putea fi utilizate prin punerea la dispoziţia Fondurilor de Garantare a sumelor necesare constituirii plafoanelor de garantare, în baza Convenţiilor încheiate cu MADR.
Totodată, prin actul normativ aprobat se stabileşte că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va face parte dintre structurile care asigura buna guvernanţă a PS 2023-2027, potrivit Planului strategic PAC 2023-2027 (PS 2023-2027), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8783 din 7 decembrie 2022.
Se introduc şi modificări pentru lărgirea sferei de competenţă a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), astfel încât agenţia, în condiţiile delegării de competenţe de către alte autorităţi de management, să îndeplinească rolul de organism de implementare al altor fonduri, respectiv finanţarea învăţământului liceal agricol prin PNRR şi asigurarea independenţei energetice a domeniilor agricultură, industrie alimentară şi a organizaţiilor de utilizatori de apă pentru irigaţii, conform OUG nr. 66/2022, finanţate din Fondul de modernizare.
Alte modificări vizează clarificări sau completări ale unor norme în materia efectuării plăţilor, avansuri, garanţii şi debite respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementări specifice situaţiilor apărute în derularea fondurilor provenite din FEADER, FEGA şi FEPAM.
Măsurile propuse prin actul normativ nu generează impact bugetar suplimentar bugetului general consolidat şi al MADR, sumele fiind cuprinse în prevederile bugetare aprobate.
''De prevederile actului aprobat astăzi vor beneficia fermieri, operatorii economici- producători/procesatori de produse agricole şi alimentare din lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar, autorităţi publice locale, instituţii de învăţământ agricol, unităţi de cercetare agricolă etc.", se mai spune în comunicat. (sursa Agerpres)


Articole înrudite