22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Industria cărnii reprezintă o piaţă de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează o evaziune de 40%”
„Industria cărnii reprezintă o piaţă de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează o evaziune de 40%”

Industria cărnii reprezintă o piaţă extrem de importantă pentru România, cu o valoare estimată de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează o evaziune în jurul procentului de 40%, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul unui seminar dedicat industriei cărnii din România.

"Industria cărnii reprezintă o piaţă extrem de importantă pentru România, având o valoare estimată de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează şi o evaziune în jurul procentului de 40%, deci sume importante pe care bugetul de stat, din păcate, nu poate să le colecteze. Obiectivul principal pentru dumneavoastră este eliminarea concurenţei neloiale din piaţă şi rezolvarea situaţiei în care ne aflăm şi care trenează de foarte mulţi ani. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea un mediu concurenţial corect şi a salva societăţile din acest domeniu", a spus Constantin.

Acesta a precizat că, în prezent, România importă 60 - 70% din materia primă pentru această piaţă, deşi este o ţară cu tradiţie în creşterea animalelor.

"România a fost şi este o ţară a crescătorilor de animale, dar pe anumite specii efectivele au scăzut în ultimii 20 de ani, chiar dacă subvenţiile europene au micşorat această scădere accentuată înregistrată la aproape toate speciile, cu mici excepţii, respectiv la ovine şi caprine. Din păcate, importăm foarte mult pentru industria cărnii, circa 60-70% din materia primă de care dvs. aveţi nevoie. E un lucru neplăcut, într-o ţară cu potenţial uriaş pentru a creşte animale şi pentru a produce suficient nevoilor pe care le avem. Azi, din cauza efectivelor scăzute, dar şi din cauza preţurilor şi a costurilor de producţie care sunt mai mari decât în alte state, se importă foarte mult", a mai precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, România a avut la dispoziţie în ultimii ani fonduri europene importante pentru dezvoltarea fermelor şi a unităţilor de procesare, dar din păcate acestea s-au dovedit insuficiente, în condiţiile în care importurile de materie primă din industria cărnii sunt la un nivel de 70%.

"În actualul PNDR, am avut peste 1,3 miliarde de euro pe măsura 121 prin care cei care au vrut să-şi dezvolte ferme de creştere au avut posibilitatea să investească sume importante şi s-au investit sume importante, dar din păcate insuficiente ca să asigurăm materia primă. De asemenea, cei care au vrut să-şi dezvolte unităţi de procesare au avut la dispoziţie un miliard de euro prin măsura 123. România are unităţi importante de procesare, dar trebuie să ne asigurăm în viitorul PNDR că vom avea suficiente ferme de producţie şi de creştere, astfel încât să ieşim din această situaţie în care importăm 70% din materia primă", a adăugat şeful MADR.


Articole înrudite