22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Finanţe Galaţi: Totul despre impozitarea veniturilor din arendă
Finanţe Galaţi: Totul despre impozitarea veniturilor din arendă

În virtutea rolului activ al organului fiscal, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi vă aduce la cunoştinţă prevederile legale care reglementează impozitarea veniturilor din arendă.
Conform prevederilor art. 84 din Legea nr. 227/2015 privind  Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, venitul brut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.
În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit, în cadrul aceluiaşi termen, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine.
Preţurile medii ale produselor agricole pentru judeţul Galaţi, dar şi pentru celelalte judeţe, pot fi consultate la adresa: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/declararea_obligatiilor_fiscale/preturi_medii_prod_agricole.
Începând cu data de 01.01.2024, venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Totodată, plătitorii de venit (arendaşii) au obligaţia să completeze si să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, formularul 112 - “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominală a persoanelor asigurate” în vederea declarării impozitului pe veniturile din arendă şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS).
 
În ceea ce priveşte obligaţia declarării şi plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Potrivit prevederilor art. 1741 din Legea nr. 227/2015 privind  Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care veniturile din arendă sunt obţinute de la un singur plătitor de venit (arendaş), iar nivelul net al acestora este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, arendaşul are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să o declare corespunzător în formularul 112 (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe ţară, în funcţie de nivelul veniturilor).
În cazul în care veniturile din arendă sunt realizate de la mai mulţi plătitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, arendatorul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, arendaşul de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe tară şi care are obligaţia calculării, reţinerii, plăţii si declarării prin formularul 112 a CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe ţară, în funcţie de nivelul veniturilor).
În situaţia în care nivelul veniturilor obţinute de la fiecare plătitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dar nivelul venitului cumulat este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, arendatorul are obligaţia depunerii formularului 212 “Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, în vederea declarării şi plăţii CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tară, în funcţie de nivelul veniturilor) – până la data de 25 mai a anului următor realizării veniturilor.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul menţionate la art. 170 alin. (5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, se va avea în vedere faptul că arendaşul trebuie să depună un exemplar al contractului de arendare la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special ţinut de secretarul consiliului local. Când bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, câte un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local în a cărui rază teritorială sunt situate bunurile arendate.
Noutăţile legislative pot fi consultate accesând site-ul www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili / Legislaţie / Buletin informativ fiscal, potrivit unui comunicat al AJFP Galaţi.


Articole înrudite