23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fermierii români loviţi crunt: Subvenţia mică redusă cu peste 50%
Fermierii români loviţi crunt: Subvenţia mică redusă cu peste 50%

Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) va fi mai mic în acest an, pentru că bugetul pe care l-am avut la dispoziţie a fost redus în 2021, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
"Ajutorul Naţional Tranzitoriu sau subvenţia mică, cum spun fermierii, care sigur în comparaţie cu sprijinul cuplat a fost mult mai mică, pentru că bugetul pe care l-am avut la dispoziţie a fost redus. În mod proporţional şi ANT va fi mai redus. Avem alocată o sumă pentru sectorul vegetal, plafonul este de 43,9 milioane de euro, pentru sectorul ovine şi caprine 19,5 milioane de euro, iar toate sunt cuprinse în proiectul de HG care este în curs de avizare. Am lăsat intenţionat separat sectorul de bovine care are o alocare de 48 de milioane de euro, pentru că vom avea, la sfârşitul acestei săptămâni şi la începutul săptămânii viitoare, o întâlnire finală cu mediul asociativ din acest domeniu pentru a stabili cum să alocăm acest ANT, pentru că acea dată istorică, o problemă veche, sau efectul acelei date istorice să fie cât mai mic. Cu alte cuvinte să ajungă cât mai mulţi din aceşti bani la cei care chiar au animale sau pe animale existente şi atunci avem mai multe variante de lucru dar acestea o să vi le comunicăm săptămâna viitoare", a precizat Oros.
Asociaţia Forţa Fermierilor a solicitat miercuri premierului Florin Cîţu să revină asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind cuantumurile ANT, lansat miercuri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru că prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât şi din zootehnie, le vor primi în anul 2021.
"După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situaţie care îi pune pe mulţi fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunţă mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura naţională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăţi aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar şi de 2 euro pe cap de ovină şi caprină. Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simţi în toată ţara şi în toate sectoarele. În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât şi naţionale, fiecare ţară luptând din răsputeri pentru a-şi ajuta fermierii", au susţinut reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor într-un comunicat remis Agerpres.


Articole înrudite