ANAF schimbă modalitatea prin care pune poprire pe salariu pentru a recupera datoriile contribuabililor! Ministerul de Finanţe doreşte ca în cazul celor care nu îşi plătesc dările la stat, sumele restante să fie reţinute doar la angajator, nu şi la bancă. Se va evita astfel situaţia din prezent, în care sumele să fie poprite de două ori.
Această nouă modalitate de recuperare a datoriilor este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în transparenţă de Ministerul Finanţelor, care conţine mai multe măsuri.
Debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor pentru că folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi, a arătat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, de prea mult timp, valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate şi unele reguli prea permisive pentru cei dornici să fenteze statul au adus pierderi importante de bani la bugetul de stat.
„Micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate. După cum se ştie, debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor. Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi. În perioada 2021-2023, au fost înfiinţate popriri pentru obligaţii bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi", a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
Se are în vedere şi simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate după ce, până acum, valorificarea bunurilor în procedura insolvenţei se realiza într-un timp îndelungat, prin licitaţii repetitive la aceeaşi valoare, ceea ce ducea la degradarea bunurilor şi scăderea gradului de recuperare a obligaţiilor bugetare, consideră sursa citată, scrie Observator.