Guvernul a început lupta cu evaziunea fiscală, iar evenimentele din ultimul timp sunt dovadă a acestui fapt, afirmă consilierul premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.
Într-o declaraţie acordată AGERPRES, Socol spune că ''evazioniştii nu fură de la o entitate abstractă numită stat, ci fură de la fiecare dintre noi'' şi adaugă că evaziunea fiscală afectează în primul rând cetăţenii cinstiţi, deoarece aceştia sunt cei care pierd cel mai mult de pe urma lipsei banilor de la bugetul de stat.
''Guvernul a demarat lupta împotriva evaziunii fiscale nu doar la nivel declarativ, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, din tribune, ci a intrat pe teren şi joacă tare. Evaziunea fiscală este o boală a societăţii care afectează în special cetăţenii cinstiţi, care îşi plătesc cu conştiinciozitate taxele şi impozitele. Deşi aceştia contribuie la bunăstarea societăţii, sunt văduviţi de beneficiile de care ar trebui să aibă parte tocmai din cauza evazioniştilor, care se bucură de serviciile statului fără să plătească pentru ele. Evazioniştii nu fură de la o entitate abstractă numită stat, ci fură de la fiecare din noi. Fură de la drumuri, de la şcoli, de la spitale, de la absolut toate cele care depind de bugetul public'', a declarat Socol.
De asemenea, el spune că acţiunile demarate în ultima perioadă, cât şi modificările legislative promovate de Guvern, încep să aibă efecte şi se observă deja o creştere a încasărilor.
''Descinderile procurorilor, destructurarea marilor reţele de evaziune fiscală, modificările aduse Codului Insolvenţei, dar şi reducerea TVA la pâine încep să aibă efecte pozitive la nivelul încasărilor la bugetul de stat. Toate acestea au făcut ca evazioniştii să se gândească de două ori înainte de a încălca legea, deoarece riscul a devenit mai mare, iar beneficiile mult mai mici'', a mai spus consilierul premierului Victor Ponta.