Programul STEP (Tehnologii strategice pentru Europa) a fost ajustat prin amendamente susţinute de europarlamentarii social-democraţi români astfel încât, laolaltă cu alte industrii, va putea beneficia de importante fonduri europene şi combinatul siderurgic Liberty Galaţi.
Noile amendamente introduse permit României şi, implicit, combinatului de la Galaţi, să beneficieze de finanţări pentru echipamente şi instalaţii industriale cu emisii de carbon zero.
”În cadrul negocierilor pe directiva STEP care prevede finanţare pentru industriile cu emisii zero de bioxid de carbon am reuşit introducerea şi a industriilor care contribuie la realizarea echipamentelor şi a construcţiilor necesare pentru instalaţiile care au emisii de bioxid carbon zero. Am preluat lista Net-Zero Industry Act care spune că Guvernele pot decide care activităţi sunt strategice, deci, combinatul de la Galaţi poate fi declarat strategic de către Guvernul României. În momentul respectiv devine eligibil prin programul STEP, care are o componentă de câteva miliarde de euro, ce pot fi cheltuite doar de acele state membre şi regiuni care au produsul intern brut mai mic decât 80 la sută din media Uniunii Europene. România şi Galaţiul se încadrează în această chestiune, deci poate fi finanţat combinatul pentru a-şi finaliza procesele de modernizare a instalaţiilor de producere a oţelului, astfel încât să fie instalaţii cu emisii de bioxid de carbon cât mai scăzute, dacă se poate zero, ceea ce dă certitudinea funcţionării combinatului pe termen lung în cele mai bune condiţii. Asta înseamnă că va deveni eligibil pe STEP ”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European.
Acesta a mai explicat că prin Directiva Europeană STEP se pune un accent deosebit pe văile industriale (Net-Zero Industry Valley) care contribuie la obiectivul zero emisii nete, iar Galaţiul poate deveni o astfel de regiune.
”Tot în Net-Zero Industry Act se facilitează crearea aşa-numitelor hub-uri pentru fabricarea echipamentelor, a instalaţiilor şi producerea de energie din surse care să fie cu zero emisii de carbon. Şi atunci, următorul proiect pe care putem să-l facem în Galaţi este să creăm acest Net-Zero Industry Valley împreună cu autorităţile locale, Consiliul Judetean, Primăria, combinatul siderurgic, şantierul naval, pentru a aplica pentru fonduri europene care sunt alocate doar pentru Net-Zero Industry Valley”, a mai explicat europarlamentarul Dan Nica.
Tranziţia verde şi digitală sunt elemente-cheie pentru dezvoltarea economică şi autonomia strategică ale Uniunii Europene, iar Programul STEP (Tehnologii strategice pentru Europa)) este răspunsul european la necesitatea de a stimula investiţiile în tehnologiile critice în Europa. Investiţiile STEP vor putea fi implementate şi prin intermediul fondurilor politicii de coeziune. Industria din România va beneficia de condiţii avantajoase de finanţare din fonduri europene pentru a putea dezvolta noi proiecte ce contribuie la obiectivul de asigurare a autonomiei strategice a UE şi reducerea dependenţelor sale strategice. Proiectele STEP vor crea dezvoltare economică şi locuri de muncă în toate regiunile.