28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Enel anunţă oficial ieşirea din România în 2023
Enel anunţă oficial ieşirea din România în 2023

Grupul italian Enel, prezent în România pe segmentul de distribuţie, furnizare şi producţie de energie electrică intenţionează să iasă în 2023 de pe piaţa din România „Exit from Romania” scrie în prezentarea pe care a susţinut-o astăzi directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, „Capital Markets Day”. Ieşirea face parte din strategie de repoziţionare strategică a grupului, care în 2023 mai presupune ieşirea din Peru şi Argentina.

„Anul de referinţă al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific:
- activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România;
- în America Latină, Grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina;
- unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;
- se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;
- se aşteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi Sao Paulo);
- se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienţi importante în aval”, arată Enel.

Presa din Grecia relata în luna octombrie a acestui an că grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) ar intenţionea să cumpere activele grupului Enel din România. Enel a negat ulteriori informaţia.

Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operaţiunile din România, dar s-au răzgândit şi au anunţat că vor „suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost şef al Enel România, deci cunoaşte foarte bine compania.

Şi mai recent, luna aceasta, mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii.

Tot pe surse a apărut şi informaţia potrivit căreia Enel SpA ia în considerare vânzarea operaţiunilor sale din Peru, în cadrul eforturilor de a-şi reduce datoriile şi a finanţa noi investiţii, potrivit Bloomberg, informaţie confirmată acum oficial în prezentarea şefului Enel.

Ce are Enel în România

Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de circa 3 milioane de clienţi. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt printre principalii furnizori de energie din ţară, iar oferta lor include atât electricitate şi gaze naturale, cât şi servicii de asistenţă pentru casă.

Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din ţară, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalaţii eoliene şi fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia şi Muntenia.

Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare şi soluţii digitale.

Cu cât ar urma să crească profitul Enel

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Ce spune şeful Concurenţei despre exitul ENEL

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, scrie Agerpres.

Aceasta după ce anterior, tot marţi, Enel a anunţat că şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România.

Chiriţoiu a participat la conferinţa „Concurenţa în sectoare inovative” şi a fost întrebat de jurnalişti care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu. (sursa: www.economica.net)


Articole înrudite