17 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Domeniul construcţiilor a crescut cu aproape 10% în primele nouă luni din 2015
Domeniul construcţiilor a crescut cu aproape 10% în primele nouă luni din 2015

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 9,9%, ca serie brută, comparativ cu perioada similară din 2014, în timp ce avansul în luna septembrie faţă de august, tot pe serie brută, a fost de 13,7%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele nouă luni din acest an, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,5%, faţă de perioada similară a anului trecut, iar lunar — septembrie faţă de august — volumul s-a majorat cu 0,7%.

"Pe elemente de structură (serie brută — n. r.) au avut loc creşteri în primele nouă luni la lucrările de reparaţii capitale cu 15,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 15,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 5,2%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,2%", se precizează în comunicatul INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 17,5%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 8,6%, clădirile rezidenţiale cu 6,7% şi la construcţiile inginereşti cu 6,4%.

În luna septembrie 2015, faţă de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,7%, respectiv cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4%, respectiv cu 4%.

Potrivit datelor INS, creşterea pe serie brută cu 13,7% a volumului lucrărilor de construcţii în septembrie faţă de august este evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi cu 16,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,2% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii au crescut clădirile nerezidenţiale cu 20,6%, clădirile rezidenţiale cu 15,8% şi construcţiile inginereşti cu 10,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a înregistrat pe total o creştere cu 0,7%, evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 4,2%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,8%, respectiv cu 0,4%. Pe obiecte de construcţii clădirile nerezidenţiale au crescut cu 7,3%, iar scăderi au avut loc la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 6,2%, respectiv cu 0,9%.

Potrivit datelor INS, în septembrie 2015 comparativ cu septembrie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 4,4%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,8%, respectiv cu 12,6%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 19,1%. La clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale s-au înregistrat scăderi cu 12,2%, respectiv cu 11,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,0%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 20,7%, respectiv cu 11,3%.

Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 14,0%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au scăzut cu 9,7%, respectiv cu 8,1%. 


Articole înrudite