Depunerea declaraţiei unice la ANAF se poate face online Recomandat

Vineri, 04 Martie 2022 14:52
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte contribuabililor că 25 MAI 2022 este termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
Declaraţia unică se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
Declaraţia unică se poate depune şi în format hârtie, direct la organul fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire. (În contextul pandemic actual, recomandăm depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă).
Prin transmiterea declaraţiei unice prin pagina de depunere a Spaţiului Privat Virtual (disponibilă pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Spaţiul Privat Virtual/Depunere Declaraţie Unică şi alte formulare SPV-PF) contribuabilii nu mai sunt  nevoiţi să se prezinte la sediul unitaţii fiscale.
„Recomandăm depunerea electronică a declaraţiei unice întrucât formatul electronic al acesteia este uşor de utilizat, unele câmpuri fiind completate automat, inclusiv varificarea corectitudinii şi validării. Prin bifarea pe prima pagină a formularului electronic a secţiunii corespunzătoare veniturilor/contribuţiilor sociale pentru care contribuabilul are obligaţia de declarare, în formular se deschide doar secţiunea respectivă, facilitând completarea”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi.
Pentru depunerea electronică a declaraţiei unice, contribuabilul trebuie să fie înregistrat în Spaţiul Privat Virtual.
Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual se poate realiza încă din anul 2018 fară prezentarea contribuabilului la ghişeele ANAF (în baza numărului de înregistrare a unor documente/decizii emise de ANAF), în anul 2020 fiind implementat un serviciu electronic care permite identificarea fizică de la distanţă, respectiv identificarea vizuală online (sistem video).
În momentul completării formularului de înregistare în SPV (disponibil pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Spaţiul Privat Virtual/Înregistrare în Spaţiul Privat Virtual/Persoane fizice/Înregistrare utilizatori persoane fizice/Înregistrare cu parolă) contribuabilul optează pentru modalitatea prin care urmează să fie aprobat Spaţiul Privat Virtual (verificare număr document, verificare numar înregistrare decizie, identificare vizuală on-line - sistem video, aprobare la ghişeu).
Prin introducerea în anul 2018 a Declaraţiei unice au fost eliminate şapte declaraţii fiscale (D200, D201, D220, D221, D600, D604, D605) şi s-a trecut de la stabilirea obligaţiilor de plată de către organul fiscal, prin emiterea deciziilor de impunere, la stabilirea acestora de către contribuabili. După completarea declaraţiei unice sumele de plată se calculează automat şi sunt cunoscute de către contribuabil.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu