Plăţile anticipate privind impozitul pe profit aferente trimestrului al doilea, plăţile de TVA aferente decontului special trimestrial şi sumele primite de la Uniunea Europeană /UE/ au dus la scăderea deficitului bugetar la 0,98% din Produsul Intern Brut /PIB/ pe primele şapte luni din 2013, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, a declarat pentru AGERPRES ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Deficitul bugetar la 7 luni nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din anul 2008, când la finalul lunii iulie se situa la 0,64% din PIB, dar într-un context economic favorabil, înaintea declanşării crizei economice.
Voinea a explicat că acestea sunt date preliminare, MFP urmând să publice la începutul săptămânii viitoare datele privind execuţia bugetară la 7 luni, dar aceste date provizorii arată tendinţa de scădere a deficitului bugetar şi faptul că România nu este în pericol să rateze ţinta de deficit bugetar pentru anul 2013.
Pentru anul în curs, ţinta de deficit bugetar este de 2,3% din PIB, iar PIB-ul este estimat la 626,2 miliarde lei.
În iulie 2013 a fost înregistrat un excedent bugetar în condiţiile în care se efectuează plăţile anticipate aferente trimestrului al doilea pentru impozitul pe profit şi se depun deconturile speciale de TVA aferente trimestrului al doilea.
Execuţia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2013 s-a încheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, conform datelor publicate pe 25 iulie de Ministerul Finanţelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentând 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.