Casa Naţională de Pensii Publice informează că, în luna ianuarie 2024, plata pensiilor prin CN "Poşta Română" SA se face conform convenţiei încheiate între cele două instituţii. Fondurile necesare s-au transmis deja către CN "Poşta Română" SA. Astfel, sumele virate au ajuns în conturile CN "Poşta Română" SA, joi, 4 ianuarie 2024.
Distribuirea pensiilor pe teren (la domiciliul beneficiarilor) se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024, iar plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11 - 12 ianuarie.
Aşadar, începând din acest an, punctul de pensie creşte cu aproape 250 de lei şi ajunge la 2.032 de lei, iar pensia minimă va creşte cu 156 de lei şi va ajunge la 1.281 de lei pentru aproape un milion de români.
"În 2024, toţi românii vor avea pensii mai mari datorită celor 2 procese. Fiecare român, datorită majorării de la 2 ianuarie, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român, în 2024, va avea o pensie mai bună", a explicat Simona Bucura Oprescu.
După majorarea punctului de pensie, un pensionar care are acum o pensie de 2.500 lei, de la 1 ianuarie, va primi o pensie de 2.845 lei.
După majorarea de la 1 ianuarie, guvernanţii promit că vor recalcula toate pensiile, după ce va fi aplicată noua formulă din noua lege a pensiilor. Majorările vor fi de la câteva sute de lei până la mii de lei pentru unii pensionari, mai ales pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani.
"Vor fi români care vor avea poate o creştere de 1%, vor fi români care vor avea o creştere de 80%, depinde de cele 3 elemente esenţiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care, anul următor, va fi de 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Este foarte important ca toţi românii să ştie că nicio pensie nu va scădea. Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari", a mai explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.
Simona Bucura Oprescu a mai precizat: "La contributivitate egală şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă, odată cu această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi. Pe de o parte inechităţile între pensionarii care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţi între doamne şi domni şi nu în ultimul rând inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială. Este foarte important de spus că, pe simulările noastre, pe o situaţie în care un pensionar care avea indemnizaţia minimă socială, care astăzi primea 1125 de lei, de anul următor, pentru o vechime de 35 de ani, creşterea va fi de 87%. Adică va primi peste 1900 de lei. Este foarte important de ştiut, datorită punctelor de stabilitate, fiindcă, pentru un român care a muncit peste 25 de ani, se va obţine un punctaj suplimentar, pentru fiecare an de muncă".