Cu cât afectează majorarea TVA o familie din România

Duminică, 04 Iulie 2010 22:02
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
O familie din România va cheltui, în medie, cu 57 de lei pe lună mai mult din cauza majorării TVA, arată un calcul The Money Channel, realizat pe baza datelor comunicate de INS. Cifra reprezintă aproape 4% din bugetul total alocat de o familie pentru cheltuielile de consum. Cei mai mulţi bani în plus se vor duce pe alimente şi băuturi nealcoolice.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, o familie din România cheltuie aproape 90 la sută din veniturile lunare. În ultimul trimestru al anului trecut, de când avem ultimele statistici, cheltuielile la nivel de gospodărie au fost, în medie, de 2143 de lei pe lună.
Aproximativ două treimi din aceşti bani au mers pe cheltuielile de consum, adică mai bine de 1.500 de lei pe lună. Din această valoare, 217 lei au ajuns la bugetul statului, în contul TVA-ului la produsele şi serviciile achiziţionate.
Potrivit unui calcul The Money Channel, majorarea TVA-ului de la 19 la 24% va creşte cheltuielile unei familii în medie cu 57 de lei, adică 3,8% din totalul cheltuielilor de consum. Asta în condiţile în care familia respectivă ar cheltui aceiaşi bani, lucru improbabil având în vedere inflaţia, deprecierea leului şi mai ales scăderea salariilor din sectorul bugetar.
Cei mai mulţi bani vor merge, ca şi până acum, pe alimente şi băuturi nealcoolice, unde o familie ar putea cheltui, în medie, cu 23 de lei mai mult decât înainte. Alţi 9 lei în plus vor fi alocaţi pentru plata combustibililor şi utilităţilor, spre exemplu apă şi electricitate. Majorarea taxei va aduce cheltuieli suplimentare de 4,3 lei pentru băuturile alcoolice şi tutun şi încă 3,8 lei pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu